Introvert? Mange opplever et press om å endre atferden sin

Jeg elsker å være sosial, men trenger også en stor dose alenetid

Kom igjen da, bli med. Ikke vær så kjedelig» «Hvorfor er du så stille?» «Hvorfor tilbringer du så mye tid alene?»

Hvis du er en introvert person har du garantert hørt noen lignende kommentarer i løpet av livet, gjerne fra en ekstrovert person som ikke forstår at du ønsker litt tid for deg selv.
Føler du deg av og til som en introvert som lever i en ekstrovert verden?
Mange opplever rett og slett å bli «introvert-shamed» som handler om å bli hånet, mobbet eller misforstått fordi de er stille eller sjenert. Mange opplever også et press om å endre atferden sin.
Hvis du lurer på hva forskjellen på en introvert og en ekstrovert er, så handler det om at introverte foretrekker tid alene, finner glede i stille selvrefleksjon og lader batteriene best alene. Ekstroverte søker derimot sosial kontakt for oppladning og får energi av å være rundt andre.

Mange av oss er litt av begge deler, så hva er grunnen til at introverte møter så mange fordommer?

Vi lever i en ekstrovert verden

– Det er som om vi har bestemt en gang for alle at det å være utadvendt, sosial, pratsom og kontaktskapende er malen. Mens de som tenker igjennom og analyserer ting før de snakker, de som planlegger godt, de som foretrekker å lese en bok fremfor å gå på fest, de er litt mer kjedelige.

Det sier Lene Fjellheim, som er coach og ledertrener i CoachTeam AS, til KK.

Supermennesker som blir etterspurt i stillingsannonser skal helst ha kombinasjon av alle egenskaper, de skal både være glad i å jobbe sammen med andre og selvstendig. De skal kunne planlegge, og samtidig ta ting på sparket. De skal være sosiale, men jobbe mye alene. Se det store bildet, og være opptatt av detaljer.

– En venninne av meg møter opp i selskaper og løser sine behov ved å være den som rydder og fikser, og dermed får hun hentet seg inn med alenetid, sier Fjellheim.
På samme måte som verden ikke er sort/hvitt, er de fleste av oss både litt introverte og litt ekstroverte, avhengig av situasjon. Susan Chain skriver følgende i sin bok Stille – introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke: Et samfunn som ensidig vektlegger et ekstrovert ideal, har en tendens til å misforstå eller overse den kompetansen som menneskene med en introvert personlighetstype innehar.

Bokens hovedbudskap er at mennesker med introverte personlighetstrekk har en rekke ferdigheter og egenskaper av stor verdi for samfunnet.

Oppleves som uvant

– Grunnen til at mange introverte føler seg dømt eller misforstått, er nok at en ekstrovert ikke kjenner seg igjen i personligheten til en introvert. Det oppleves som annerledes og uvant, men det betyr ikke at det ene er mer riktig enn det andre.

Det sier Ingrid Dietrichson, som er ledertrener og coach i CoachTeam, til KK.

For noen kan det oppleves som irriterende eller utrygt å møte mennesker som er annerledes enn dem selv. – Det er ofte lettere å forholde seg til mennesker som ligner på deg selv, og det krever gjerne litt mer av deg å se forbi ulikhetene. Jeg kan ikke endre deg som er introvert, men jeg kan endre mitt syn på deg, sier hun.

3 tegn på at du blir dømt av andre

Her er 3 tegn på at du blir dømt av andre fordi du er introvert, ifølge Psychology today:

  • Du har blitt mobbet eller hånet for å være stille eller sjenert.
  • Du deltar i sosiale sammenkomster på grunn av dårlig samvittighet.
  • Du klandrer deg selv for å være klein og annerledes.

Hvorfor er det så mange som opplever dette? Det handler nok rett og slett om at mange ekstroverte personer ikke klarer å se den introvertes synspunkt, og synes det er forvirrende.
Det er ingenting som tilsier at det er bedre å være ekstrovert enn introvert, og faktisk viser artikkelen “The Surprising Benefits of Being an Introvert” i Time, noen svært positive sider ved å være introvert:

  • De er gode lyttere.
  • De tenker mer gjennom hva de sier.
  • De er komfortable med å observere andre.
  • De er gode venner.
  • De er kjærlige romantiske partnere.
  • De er medfølende ledere.

Trenger mer alenetid

– Selv har jeg vokst opp med at å være ekstrovert er mer sosialt akseptert enn å være introvert, men de senere årene vil jeg si dette har endret seg. Nå vet vi mer. Vi vet blant annet at å dele inn mennesker i introverte- og ekstroverte kategorier er temmelig unyansert og forenklet. Alle mennesker er begge deler, vi er sammensatte og komplekse. Heldigvis.

Det sier Christine Otterstad, som er coach og mentaltrener, til KK.

Å være ekstrovert betyr ikke nødvendigvis at man er utadvendt og høylytt, det betyr at man lader batteriene når man er sammen med andre. Å være introvert betyr heller ikke nødvendigvis at man er innadvendt, sjenert og lavmælt, det betyr at man lader sine mentale batterier og henter energi i eget selskap.

– Dette er noe jeg selv har merket på kroppen gjennom oppveksten. Jeg elsker å være sosial, men trenger også en stor dose alenetid for å hente meg inn. Dette fikk meg til å føle meg sær og vanskelig da jeg vokste opp, men nå har jeg godtatt at det er slik jeg fungerer og at det er helt normalt, sier Otterstad.
Mange viser for liten forståelse for at introverte trenger alenetid og føler seg mer komfortable i rolige settinger.

– Som med andre fordommer bunner dette i lite kunnskap og liten evne til å sette seg inn i andres situasjon, og kanskje også manglende respekt for at vi mennesker er forskjellige. Et tips er å møte mennesker med andre sosiale behov enn deg med nysgjerrighet og et ønske om å lære. Da blir det plass til alle, både ekstroverte, introverte og alt i mellom, sier hun.

Ikke sett andre i bås

Det viktigste er å være åpen og nysgjerrig når du møter andre mennesker, uavhengig av om dere er ulike eller like.

– Husk å vise respekt for at dere ser ting på ulike måter. Det er viktig å ikke sette hverandre i bås, men heller vise en forståelse og en nysgjerrighet for ulikhetene deres, råder Ingrid Dietrichson.

Hvis du er ekstrovert og møter en person som er introvert, krever det at du har lyst til å lytte og forstå ulikhetene deres. For noen blir det vanskelig.

– Det er kanskje lett å tenke at han eller hun er sjenert eller kjedelig, men hvis du prøver å forstå hvorfor han er som han er, kan du selv utvikle deg som menneske og dra nytte av ulikhetene, sier Dietrichson.

 

LADER BATTERIENE ALENE: Får du energi av å være alene eller av å være rundt andre? Det avhenger i stor grad av om du hovedsakelig er introvert eller ekstrovert.

 

Skroll til toppen