Stresset eller sliten?

Hva gjør du når du føler deg stresset eller sliten?

Vi har vel alle perioder med mer stress og mindre energi, når hodet verker og øynene er tunge, men du føler at du ikke kan ta deg tid til en ordentlig pause.

Du tenker på alt du må gjøre; jobb, frister som skal rekkes, husarbeid, trening og andre forpliktelser. Du vet at det må gjøres, men du kjenner at hele kroppen stritter imot. Aller helst har du lyst til å krype opp i sengen, lukke øynene og ta en skikkelig pause, helst i flere dager (eller flere uker).
Alle har perioder hvor energien ikke er på topp, og du føler deg ekstra stresset eller sliten. Det er helt naturlig at disse følelsene svinger, men som regel har vi ikke tid til å ta en skikkelig time-out. (Hvem har vel ikke drømt om å bare rømme fra alt ansvaret en liten stund?)

Da kan det vært fint å vite at du absolutt ikke trenger å rømme fra alt for å få tilbake noe av energien og gnisten. I mange tilfeller kan små, utrolig enkle steg hjelpe deg på riktig vei.

KJENN ETTER: Følelser er som regel informative og det kan lønne seg å lytte til de, kanskje de prøver å fortelle deg noe?

Naturlig at følelsene svinger

Å føle seg sliten, flat og litt stresset over en kortere periode er helt normalt. Stemningssvingninger hører med til det å være menneske, og det er viktig å unngå å lage storm i vannglass og tro at nå er det skikkelig fare på ferde. Vår energi går naturlig gjennom topper og daler i løpet av dagen og i løpet av året.

Det sier Erica Grunnevoll, som er foredragsholder og Executive coach i CoachTeam til KK.

Det aller første hun vil anbefale er å gå opp i «helikopterperspektiv» og ta et overblikk over livet ditt. Spør deg selv om du har behov for og mulighet til å gjøre om på noe i livet ditt for å få det bedre.

Hva kan du ta tak i og gjøre noe med? Og ikke minst; hva trenger du å akseptere eller forsone deg med? Skill mellom det du kan og det du ikke kan gjøre noe med.

– Å akseptere de tingene i livet som ikke kan endres og som er som de er, tar i seg selv bort mye stress. Av og til vil livet ditt være kjipt og vanskelig. Husk da å bruke tiden på det du kan påvirke. Alt for mange mennesker bruker masse krefter på det de ikke kan gjøre noe med, sier Grunnevoll.

Ta en pause

Hvis du føler deg nede eller er stresset kan du gi hjernen et mentalt pusterom. Det kan du gjøre ved å trene, se en film, lage mat eller gjøre noe annet som du liker. Da setter du følelsene litt på vent, og når du er ferdig med aktiviteten vil følelsene ofte oppleves annerledes og kanskje mindre intense.
Det sier Christine Otterstad som er coach og mentaltrener til KK.

Selvomsorg kan også være fint når du er stresset. Å behandle deg selv som du ville behandlet din beste venn kan være en god start. Hva gjør du mot vennen din når du skal være ekstra snill? Minn deg selv på at å hjelpe deg selv er produktivt, fordi du kan ikke være noe for andre om du ikke tar vare på deg selv.

– Du bør også anerkjenne og godta at det er greit å ha en dårlig dag. Det er mye fokus på å få bort dårlige følelser, men det er i prinsippet ikke helt slik følelser fungerer. De dårlige følelsene kommer i like stor grad som de gode, de er en del av deg og det er egentlig helt greit, forklarer Otterstad.
Følelser er som regel informative og det kan lønne seg å lytte til de, kanskje de prøver å fortelle deg noe?
– Husk at dårlige følelser, i likhet med gode følelser, ebber ut og blir mindre intense med tiden, sier hun.

5 utrolig enkle tips

Noen ganger trenger vi alle et humørløft, og da kan det hjelpe å prøve disse enkel rådene, ifølge Psychology today:

1. Vær ekstra tålmodig med noen som sliter
Det er velkjent at vennlige handler kan løfte humøret. Å være ekstra snill og tålmodig med noen som sliter, står i veien for deg eller som kanskje gjør noe feil, er eksempler på dette. Disse vennlighetshandlingene kan hjelpe deg med å føle at verden ikke er et så brutalt sted.

2. Vær ekstra varm og vennlig med en fremmed
Dette punktet ligner litt på punkt én, men du kan også løfte humøret ditt ved å være ekstra varm og vennlig mot en fremmed.

3. Spør deg selv: “Hva av dette kan jeg kontrollere?”
Folk føler seg ofte svært engstelige når de er i en situasjon som er usikker eller komplisert. Selv om du kanskje ikke kan garantere et godt resultat, kan du gjøre handlinger som øker sannsynligheten for det.

4. Hopp over en oppgave eller et trinn i en oppgave
Noen ganger legger vi ekstra press på oss selv, og tenker at alle oppgaver må gjennomføres perfekt. Men det må de ikke. Hvis du vanligvis gjør alt veldig nøyaktig, kan du hoppe over et trinn i oppgaven for å gjøre den mindre stressende.

5. Fortell noen hva du verdsetter med dem
Vi ser ikke alltid våre egne styrker. Du kan verdsette en venn, et familiemedlem, en kollega eller en bekjent for noen spesifikke egenskaper den personen har. Fortell personen veldig spesifikt hva du verdsetter med dem og forholdet ditt til dem. Det vil gi deg en god følelse.

Søvn betyr mer enn du tror

TA EN LUR: – Mange tror de må gjøre noe veldig avansert, og midt i stresset med å stresse ned, glemmer de det helt enkle, sier eksperten. 

Hva med å tillate deg selv en god natts søvn? Nok søvn, regelmessige måltider og frisk luft i dagslys er det aller viktigste vi kan gi oss selv når batteriet er noe flatt.

– Mange tror de må gjøre noe veldig avansert, og midt i stresset med å stresse ned, glemmer de det helt enkle. Uten søvn, bevegelse og et sunt kosthold blir alt annet som å helle vann på gåsa, det preller av og får liten effekt, forklarer Grunnevoll.

I tillegg anbefaler hun at du spør deg selv: Hva gir meg litt energi i denne perioden med stress? Hva trenger jeg av meg selv for å rydde plass til mer overskudd og energi?

– Av og til er det ganske lite som skal til for å hurtiglade eget batteri, sier hun.

14 råd for mer overskudd og glede

Erica Grunnevoll forteller at det kan være smart å vende fokus bort fra seg selv. Hun gir deg følgende råd:

1. Start dagen med å minne deg selv på fem personer og saker i livet ditt du er takknemlig for. Mange tenker at de må være lykkelige før de kan være takknemlige, men prøv det motsatte. Takknemlige mennesker blir lykkelige.

2. Pust dypt og tenk tilbake på gode minner. Minn deg selv på vakre episoder i livet ditt.

3. Rydd plass til vennligheten. Gi andre mennesker vennlige kommentarer.

4. Gi et varmt kompliment til en venn eller kollega.

5. Takk mennesker for god service og gi andre mennesker en hyggelig kommentar.

6. Smil til personer du møter. Si “hei” og smil når du setter deg på bussen eller toget. Du blir overrasket hvor mange overraskende smil du får tilbake.

7. Gi deg en selv en energiboost ved å kle deg litt friskt og fargerikt på jobb i morgen.

8. Kjøp en nydelig blomsterbukett til deg selv, tenn stearinlys, kos deg under pledd med noe godt i koppen.

9. Ta friminutt fra digital teppebombing. Vår digitale hverdag gjør oss tilgjengelige døgnet rundt på godt og vondt. Dette har en negativ innvirkning på effektivitet, stress og overskudd. Hjernen trenger hvile. Begrens tilgjengeligheten din, du trenger ikke være tilgjengelig 24/7. Du trenger ikke respondere umiddelbart.

10. Gå fra multitasking til monotasking. Vi multitasker og hopper fra det ene til det andre. Konsentrer deg om én ting om gangen. Når en oppgave er ferdig, går du til neste. Å gjøre én ting om gangen bidrar til å redusere stressnivået.

11. Legg inn triggere i løpet av dagen, noe du mestrer og som er lystbetont.

12. Lag mindre strenge tidsplaner. Planer ryker ofte på grunn av uforutsette hendelser.

13. Lær deg ordet «pyttsan» og la være å streve etter det perfekte. Personer som hele tiden strever etter det perfekte, er mye mer utsatt for å oppleve stress enn de som har en mer realistisk tilnærming til hverdagens prestasjoner og livets oppturer og nedturer.

14. Ta deg selv mindre høytidelig, tillat deg selv å feile og sett ting i perspektiv.

Journalist: Marie Kvitrud, artikkel gjengitt med tillatelse
KK 23 nov 2021

Skroll til toppen