Vurderer du lederutvikling? Her er fem ting du bør vite om CoachTeam og Metochiprogrammet

Gjennom yrkeslivet kan det oppstå situasjoner eller perioder der du har behov for faglig påfyll. I situasjoner hvor du har fått ansvar og har mye med mennesker å gjøre, vil Metochi-programmet hjelpe deg til å styrke dine kommunikasjons- og lederferdigheter .

Tydelige verdier, bredde og fleksibilitet er viktige stikkord for lederrollen fremover. Ledelse i dag handler mindre om «telling» og mer om «asking», som organisasjonsforskeren Edgar Schein formulerer det.

– Coaching og coachende lederskap handler om å ta eierskap til egen kommunikasjon og væremåte, prosessen vi setter i gang, og ikke minst ansvaret for å starte de gode relasjonene mellom mennesker. Coaching i en næringslivssetting handler om å få team og organisasjoner fra A til B. Den prosessen bør oppleves som meningsfull for de ansatte, forklarer Lene Fjellheim, partner og DNCF sertifisert coach i CoachTeam.

Med dette i bakhodet og et utall coaching tilbud å velge mellom er det ikke alltid like lett å finne frem til det tilbudet som passer akkurat deg og din situasjon. Vet du hva du bør se etter av unike egenskaper i et utdanningsløp er valget enklere.

Foto: Kari Anne Røysland
Her er fem gode grunner til å velge CoachTeam sin lederutdanning.

1. CoachTeam tilbyr et lengre løp

Coaching er et håndverk og som med mange andre håndverk krever det øvelse og praksis. Det finnes mange ulike tilbud, og mange har korte utdannelsesløp. Hos CoachTeam skal du være i stand til å jobbe med coaching på et høyere nivå. Derfor har de valgt bort korte kurs.

– Se etter et lengre løp med flere fysiske samlinger om du ser etter et etterutdanningsprogram. Jo mer du øver og trener, jo bedre er det. Derfor har vi lagt opp til et lengre utdanningsløp som også følger bransjestandard for coaching, forteller Fjellheim. Hun mener at relasjonskompetanse sjelden mestres i løpet av noen dager.

– Hos oss varer en utdanning fra et halvt år til to år, forklarer hun, du får fysiske samlinger og i tillegg videoer med demoer og teorigjennomgang. Hun oppfordrer alle potensielle programdeltakere til å se etter en lengre utdanningsprosess.

Metochi Studiesenter

Kreativ Ledelse og Coaching – nivå A, B og C

Nivå A –  består av grunnleggende kommunikasjon. Her får du en god forståelse av hva god kommunikasjon er og hvordan du tar ansvar for egen kommunikasjon. Nivået fokuserer også på selvledelse og grunnleggende coaching ferdigheter.

Nivå B –  noe mer avansert, med fokus på beste praksis og hvordan verdier driver mennesker og kultur. Her settes kreativitet og ledelse i fokus. Lekenhet og fortellerevner vektlegges også.

–   Når vi møtes er det 30 prosent teori og 70 prosent praksis, forteller Fjellheim. I forkant har deltakerne forberedt seg via online materiell. Vi har nettmøter underveis og de møtes i netteverksceller mellom modulene for trening og erfaringsutveksling.  

Nivå C – få en god forståelse for avansert kommunikasjon, makt og språk Du stimuleres til å utvide repertoaret ditt. Det kan for eksempel være å ta i bruk flere arbeidsformer eller variere måten du kommuniserer på. Vi har en tendens til å utvikle ganske fastlåste handlingsmønstre. Det hindrer oss i å jobbe smidig og utvikle nye tankesett. Her lærer du å bruke coaching ferdighetene systematisk og strategisk. Dette er det mest avanserte nivået.

– Vi utfordrer og heier på deltakerne. Du skal kunne tenke logisk og bruke coaching som et kartleggingsverktøy for å bli en bedre leder, forklarer den erfarne gründeren.

Dersom du også vurderer å arbeide profesjonelt som coach, anbefaler vi sertifisering via Den Norske CoachForening. For å bli DNCF sertifisert coach har studentene bestått nivå A til C, og  gjennomført 125 timers coachingpraksis under mentoring. Deretter går studentene opp til en endelig sertifisering med ekstern sensor hvor coachingferdigheter demonstreres via en reell coachingsamtale med klient.

2. Lærerkreftene – mangfold skaper dynamikk

– Våre undervisningskrefter er unike. Vi som lærere har et mangfold av utdanningsbakgrunn, erfaring og kompetanse. Dette løfter utdanningen forteller Fjellheim.  

Mange av de erfarne lærerne har over 17 års erfaring fra coaching, og i tillegg en lang yrkeskarriere bak seg i ulike bransjer. I tillegg kommer gjesteforelesere med en bredspektret bakgrunn. Les mer om de spennende menneskene bak utdanningen her: https://www.coachteam.no/om-coachteam/

3. Den greske perlen Lésvos

Den greske øya Lésvos ble hardt rammet da flyktningkrisen stod på som verst i 2015 – men er nå nesten tilbake som før. Det er gjort mye for flyktningene, og ved hjelp av både lokale og utenlandske frivillige organisasjoner klarte Lésvos kommune å avverge en humanitær katastrofe. Mottaksapparatet ble etterhvert mye bedre organisert og kunne håndtere ankomst av tusenvis av flyktninger hver dag.

I løpet av utdanningen er det to turer til Metochi og det pittoreske klosteret der. Her får du plass og ro til å skrive, reflektere og sosialisere i vakre omgivelser.

– Metochi-studiesenter er unik og sjarmerende. Universitetet i Agder har restaurert et gammelt kloster noe som gjør at stemningen på området blir helt spesiell, forklarer Fjellheim.

4. Studiet gir studiepoeng

Utdanningen gir studiepoeng, samtidig som du jobber opp mot en beskyttet tittel; DNCF sertifisert coach Samarbeidet med UIA (Universitetet i Agder) gir en ekstra trygghet som få andre program har. Det samme gjør sertifiseringene utdanningsløpet har. Skolen og programmet er internasjonalt sertifisert så vel som sertifisert av DNCF (Den Norske Coaching Forening)

–  Eksterne sensorer ved eksaminering gjør at du går opp mot en høyere bransjestandard enn vanlig. Dette er ikke et enkeltstående kurs men opparbeidelse av kompetanse og ferdigheter, poengterer Fjellheim.  

5. Næringslivsrettet

Mange som driver med coaching har hovedfokus på selvutvikling og personutvikling. Som deltaker hos CoachTeam får du lærere som også jobber med næringslivet, og eksempler fra arbeidslivet vektlegges i undervisningen.

De som underviser er ute i arbeidslivet og jobber daglig med organisasjoner, team og medarbeidere. Her møter du likesinnede blant deltakerne, noe som igjen gjør at du danner et nettverk av alt fra ledere, prosjektledere, HR-personer, mellomledere, PT’er samt yngre mennesker som ønsker lederutfordringer.

– Denne sammensetningen av mennesker gjør også at studiet studiet skiller seg fra andre coachingprogram. Du møter ulike folk fra ulike bransjer, samtidig med en felles målsetting om å bli bedre på hva de gjør!

Skroll til toppen