5 tips til deg som skal velge lederutvikling

Så du har bestemt deg? Du skal gå for det og bare hoppe i det. Du ønsker å utvikle deg selv og andre, bli en bedre leder og selvleder. Det finnes mange valg i jungelen der ute som tilbyr det du leter etter. Hvordan skal du ta det beste valget?
Hvilken utdanning og skole skal du velge? 

Vi i CoachTeam ønsker så klart at du skal velge nettopp utdanning via oss. Gjennom vårt samarbeid med  Universitetet i Agder får du en unik kombinasjon. UiA leverer studieemnene Kreativ ledelse og coaching med totalt 45 studiepoeng og vi leverer internasjonale coachsertifiseringer godkjent av Den Norske CoachForening.

Det aller viktigste er likevel for oss at du er trygg og komfortabel med ditt valg.

Derfor gir vi her 5 tips til deg som tenker på å velge en coachutdanning eller lederutdanning.

Tips # 1:
Research, research, research

Når du velger en leder- og coachutdanning, anbefaler vi at du tar en utdanning som følger Norsk Bransjestandard for Coaching. Dersom du ønsker å bli sertifisert som coach gjennom Den Norske CoachForening (DNCF) krever Bransjestandarden at du gjennomfører tre nivåer som går over minimum tre semestre og inneholder minst 300 undervisningstimer. Hvert nivå gir en godkjent internasjonal sertifisering.

Hvorfor så høye krav for å bli sertifisert  innen coaching og ledelse gjennom DNCF?

Når du vil være dyktig som leder, coach eller på en god måte fylle en rolle hvor du trenger menneskekunnskap, er det viktig for deg med relasjonskompetanse og erfaringsbasert forståelse.

Kunnskap kan lett forbli teori. Kompetanse har du først når kunnskapen setter seg i musklene og når du anvender den i det praktiske liv. Denne kompetansen får du gjennom å gjøre og å øve. Coaching og ledelse er et modningsfag.

Hos oss i CoachTeam gir vi våre deltakere 400 undervisningstimer. Du kan da bli både Business Coach og sertifisert gjennom DNCF. Dette gir deg rett til tittelen:  DNCF sertifisert Coach.
Etter praksis med deltagere og reelle kunder på minimum 125 timer, mottatt egen coaching på 45 timer og mentoring fra erfarne trenere eller coacher, går du opp til sertifisering med en av CoachTeam sine lærere som eksaminator og med sensor fra DNCF.

CoachTeam tilbyr i også et Nivå D. Du blir da i tillegg Executive Coach og vil være godt rustet til å jobbe innen næringslivet. På Nivå D får du 140 undervisningstimer, pluss praksis ute i bedrifter, hvor du får erfaringsbasert læring og forståelse for pensumet du har lært.

Tips # 2:
Hvem gjennomfører kurset?

Hos oss i CoachTeam gjennomføres utdanningsløpet i samarbeid med Universitetet i Agder. Gjennom Universitetet i Agder får du totalt 45 studiepoeng, 15 studiepoeng for Nivå A, Nivå B og Nivå C.  Du får blant annet møte Lene Fjellheim, Erica Grunnevoll, Jeanette Sleveland og Even Lynne ved UiA. Les gjerne mer om de her.

Å være en god pedagog og trener som fasiliterer læring, utvikling og mestring for deltagerne er et eget håndverksfag. Folk lærer, tenker og reagerer forskjellig. En dyktig trener baker dette inn i utdanningsopplegget, og håndterer det som dukker opp. Dine trenere bør både ha formell kompetanse og erfaring i å formidle teoretisk kunnskap og støtte deg i praktisk anvendelse på en måte som virker engasjerende for deg.

Gjør bakgrunnssjekk på de som er i staben på skolen du velger.
Hva slags utdanning og sertifiseringer har de?
Hvilken reell erfaring og kompetanse?
Er trenerne tilknyttet et større faglig nettverk?
Er metodene anerkjent og brukes i flere land?

Tips # 3:
Hvilke sertifiseringer får du ved endt utdanning?

For deg som vil arbeide i næringslivet som interncoach, HR-medarbeider, leder eller som ekstern coach og konsulent bør du tenke nøye over hvilket studiested du velger. Coach er ikke beskyttet tittel, men heldigvis opplever vi en økende grad av kvalitetssjekk. Flere og flere offentlige og private bedrifter gjør sertifiseringssjekk før de anerkjenner coachutdanningen i forbindelse med ansettelser eller innkjøp av coaching tjenester. De to anerkjente coachsertifiseringer er DNCF (Den Norske CoachForening) og ICF.

Morten E. Berg på Handelshøyskolen BI uttaler at «det er en jungel der ute» når det kommer til coachingskoler og tilbydere. Vi ser flere skriver at du blir utdannet som sertifisert coach. Når vi stiller spørsmål om hvilke sertifiseringsorgan som godkjenner, får vi opplyst at det gjør de selv, eller de har en egen forening hvor kun denne skolen er godkjent. Derfor: Sjekk at utdanningsstedet du velger er DNCF eller ICF sertifisert!

Tips # 4:
Hvordan er prisnivået?

Ved semesteravgifter på under 25 000,- for NLP Practitioner  bør du begynne å se etter hva som egentlig tilbys. Hos CoachTeam ligger investeringen for NLP Business Practitioner på 45 000,-, i tillegg kommer studiereise til Metochi, Lesvos og dokumentasjon.

Spørsmålet du må stille deg er om det er lurt å se mest på pris. Prisen du betaler har som regel noe å si for kvaliteten på produktet som leveres. Noen ganger er det ok å få noe mindre kvalitet og bredde i produktet du kjøper, og andre ganger er det ikke det. Kjenn etter hva som virker riktig for deg.

Tips # 5:
Kun på nett eller også fysisk oppmøte?

Noen studiesteder tilbyr kun ren nettbasert undervisning . Vi har tro på en sunn kombinasjon av fysiske samlinger, webmøter for spørsmål og svar samt online moduler som du har tilgjengelig i en lengre periode. En coachutdanning krever grundighet i prosessene og vi anbefaler at du også får trent og øvd på ferdigheter og får kontinuerlig feedback fra en trener. Se derfor helst etter undervisningssteder som tilbyr 20-30% teoretisk undervisning og 70-80% praktisk erfaring og evaluering.

CoachTeam sørger for at du trener mye. Gjennom studieløpet ditt vil du derfor bli svært godt kjent med dine medstudenter. Hos CoachTeam øver vi på hverandre, gir hverandre feedback og støtte underveis. Når du har arbeidet med deg selv, coachet andre deltakere, latt dem coache deg, trent og trent under veiledning, kan du i løpet av ditt siste semester begynne å øve deg på eksterne personer.

Undervisning kun i helger kan være fristende og kan være helt i orden. Om du har en fulltidsjobb, betyr det at du sjelden får tid til å prosessere læringen. Effektiv læring krever at du også har tid til prosessene. Å ha tid i hverdagen til refleksjon hvor du lar ting synke inn er en viktig del for din læring. Om du jobber full uke med fullt trykk på jobb, og i tillegg undervisning i helger kan du hemme ditt eget læringsutbytte. Din kropp og hjerne får ikke nok tid til å prosessere, jobbe med læringen samt få nødvendig avkobling.

Sjekkliste:

  • Har skolen internasjonalt godkjente sertifiseringer ?
  • Har skolen forpliktet seg til å følge Norsk Bransjestandard for Coaching?
  • Er det tunge og anerkjente lærekrefter tilknyttet skolen?
  • Er samtlige trenere ved utdanningsstedet nye i bransjen?
  • Hva betyr dette for trenernes effektivitet og styrke i å tilgjengeliggjøre læring og forståelse for ulike deltagere og for deg?
  • Hvilke kunder har trenerne jobbet med som kan være referanser utover tidligere kursdeltakere?
  • Hvor mange assistenter bistår i tillegg under treningen?
  • Hvor mye mentoring og veiledning får du?
  • Hvordan er prisnivå?
  • Kan du om ønskelig etter endt sertifisering bli medlem i en utøverorganisasjon hvor du kan bli registrert Helsecoach og tilby helserelatert coaching momsfritt?

Vi håper du har fått svar på noen av spørsmålene du hadde. Ønsker du å melde deg på? Les mer her! 

Skroll til toppen