Når ros oppleves vanskelig

I de aller fleste tilfeller er det positivt å gi komplimenter til andre. Vi liker mennesker som ser oss, anerkjenner den vi er og gir positive tilbakemelding og skryt. Skryt og ros øker selvfølelsen og gjør at du føler deg vel.

Likevel finnes det situasjoner hvor velmente kommentarer kan oppleves vanskelig for mottakeren.

Se for deg at du møter en tidligere kollega som tydelig har slanket seg en hel del. Uten å tenke deg om sier du «Har du gått ned i vekt? Du ser så bra ut!». Det er selvfølgelig ment som ros og skryt, men kan fort oppleves vanskelig for den som mottar kommentaren. Det samme gjelder ros for at noen har gått opp i vekt.
For det første kan det hende at personen har et vanskelig forhold til mat og kropp, og for det andre kan du gi et inntrykk av at hun ikke så bra ut før vektnedgangen.
Men må vi virkelig være så forsiktige med hva vi sier?

Kan oppleves som vondt

– Jeg kan kommunisere at noen har gått ned i vekt i beste mening, men likevel kan dette oppleves ubehagelig eller vondt for den det gjelder, avhengig av hvilket forhold vedkommende har til egen kropp. Min erfaring er at noen setter pris på og liker komplimenter knyttet til vekt og kropp, mens for andre kan kommentarer om kroppen vekke ubehagelige følelser og trigge noe i dem.

Det sier Ingrid Dietrichson, som er ledertrener og coach for CoachTeam, til KK.

Hvorfor kan slike kommentarer oppleves som negative?
Jeg opplever at vi mennesker har ulikt forhold til kropp, vekt og utseende. Noen er mer opptatt av kropp enn andre. Vi tolker, fortolker og danner oss vår egen oppfatning basert på egne erfaringer og opplevelser, forklarer hun.

Aldri lurt å kommentere andres vekt

– Du får ikke en spiseforstyrrelse av enkeltkommentarer. Et slikt kompliment som «du ser kjempebra ut» vil i de fleste tilfeller bare oppleves positivt. Å kommentere på andres vekt og matinntak er derimot aldri en god idé.
Det sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse, til KK.
For en som allerede har et vanskelig forhold til mat og kropp kan det sette i gang destruktive tanker.
Positive kommentarer om vektnedgang kan forsterke tankene du har om at det er viktig å veie mindre for å være verdifull, sier Gundersen.

6 grunner til at det kan være sårende

– Jeg har opplevd å få kommentarer både på vektnedgang og vektoppgang, og begge deler har skadet meg fordi jeg har en fortid med spiseforstyrrelser. Jeg er frisk nå, men jeg synes fremdeles det er ekstremt ubehagelig når noen kommenterer min kropp og vekt. Hadde jeg ikke vært sterk nok nå, så hadde jeg muligens falt tilbake i sårbare perioder.
Det sier Karoline Thalberg, som er rådgiver i Spiseforstyrrelsesforeningen, til KK.

Hun gir oss 6 grunner til at kommentarer om kropp og vekt kan være sårende og vanskelig:

1. Det er en form for «fat-shaming», eller det kan i hvert fall tolkes slik. «Åja, så jeg var stor før, det var ikke bare noe jeg trodde. Betyr det at jeg bør gå ned enda mer?» . Det kan bli utfordrende å stoppe, og det kan bli en slags «rus» for mange.
2. Hvis du for eksempel sliter med underspising/restriktiv spising så kan slike kommentarer trigges slik at du går for mye ned i vekt.
3. Hvis du for eksempel sliter med overspising så kan slike kommentarer gjøre at du overspiser igjen og dermed går opp i vekt igjen.
4. Hvis du har gått opp eller ned i vekt grunnet livssituasjon eller medisiner, så er jo ikke dette noe du kan noe for. Det kan hende du er lei deg for å ha gått opp eller ned i vekt, og da ser du ikke på slike kommentarer som et kompliment. For eksempel: «Synes andre at jeg er «finere» nå? Jeg synes jo at jeg var finere/fin nok før. Ser jeg meg selv feil i speilet? Er det en slank/større kropp jeg bør ha?». Det kan skape et press.
5. Hvis du allerede er syk med en anoreksi (som er en psykisk sykdom som kan være totalt usynlig), så tenker denne «syke hjernen» slik: «Yes, nå fikk jeg (spiseforstyrrelsen min) høre det den ville, så nå kan jeg rase videre ned i vekt»
6. Slike kommentarer er såpass ubehagelig for de aller fleste at noen går rundt og frykter å bli trigga. Personen bak forstyrrelsen vil gjerne bli frisk/gå opp i vekt/ned i vekt/ha et avslappet og sunt forhold til både mat, kropp og aktivitet.
Mange unngår dessverre sosiale sammenkomster og visse relasjoner om de er redde for å få kommentarer på kroppen sin.

12 grunner til å aldri kommentere andres vekt

– Det er så mange fine komplimenter du kan gi som IKKE handler om kropp og vekt. For eksempel: så fin du er på håret, så fin stil eller genser du har på deg i dag, du har så fin utstråling eller du er et skikkelig varmt menneske, tipser Thalberg.

Hun gir deg 12 grunner til å ikke kommentere andres kropp og vekt:

1. Du aner ikke hva folk sliter med, eller hvorfor noen ser ut som de gjør. Det er egentlig svært få som passer inn i en liten boks kalt «idealkroppen» naturlig, uten å gå til det mer ekstreme for å endre på noe.
2. Det skaper et større kroppspress, og «slanke» kropper blir på en måte heiet frem som noe en burde ha, og at det er feil å ha en annen kroppsfasong eller være fyldigere.
3. Normalvektige sunne mennesker kan bli svært undervektige, spesielt om disse ser seg selv som overvektige fra før.
4. Du kan rett og slett bli syk og få enda større vansker, eller hjelpe til med å «opprettholde» en sykdom hos noen. Spiseforstyrrelser kommer i alle mulige fasonger, de fleste som sliter med spiseforstyrrelser og spiseproblematikk er enten normalvektige eller overvektige, ikke undervektige slik mange tror.
5. Mennesker som sliter med «forvrengt kroppsbilde» blir svært forvirret, noen ser seg som større enn de er og noen ser seg som mindre enn de er.
6. Du «mater» en spiseforstyrrelse.
7. Dette forebygger IKKE kroppsmisnøye, men skaper heller et større kroppspress.
8. Dette er mye mer skadelig enn du skulle tro. Du vil vel forebygge kroppsmisnøye og spiseforstyrrelsesproblematikk, ikke «fremme» det?
9. Det kan trigge en underliggende spiseforstyrrelse, og «være dråpen» som gjør at noen faktisk går fra «anstrengt forhold til mat» til å få en lidelse.
10. Det kan ødelegge noens tilfriskningsprosess.
11. Du begynner å assosiere et tall på en vekt med verdi. Jo lavere tall, jo høyere verdi for eksempel.
12. Det kan føre til tilbakefall. En som er frisk og har kommet seg ut av en spiseforstyrrelse kan falle tilbake av slike kommentarer på en dårlig dag eller periode.

Ta for eksempel kommentaren: “Du ser godt ut”. Det kan være ment positivt, og avsenders intensjon kan være å formidle at noen ser sunn og frisk ut og har det godt med seg selv. Likevel kan mottaker oppleve at vedkommende mener at hun har lagt på seg og har spist godt, nettopp fordi vi tolker ulikt.

Vær også bevisst på at en kommentar om vekt kan være like sårende og vond uavhengig av om det gjelder at du har gått opp eller ned i vekt. Det kan være ulike årsaker som ligger bak en vektreduksjon eller vektøkning, sier Dietrichson.

Når du er klar over dette, er det desto viktigere å være bevisst på hva du sier og behandle temaet med varsomhet og forsiktighet. Du vet ikke hvilken sinnsstemning eller livssituasjon mottaker er i og hvordan en kommentar vil bli mottatt.

Du bør vurdere situasjonen

Er det aldri greit å kommentere andres vekt og utseende?

Jeg har liten tro på absolutter, og ord som aldri og alltid forsøker jeg å unngå. Ofte er det flere nyanser og da er det viktig å forsøke å forstå hverandre, sier Dietrichson.
Du bør altså forsøke å forstå den du kommuniserer med.
Vi ser verden med ulike øyne, har ulik toleransegrense og ulike erfaringer. Det mener jeg det er viktig å være bevisst på i ulike relasjoner og i kommunikasjon. Min oppfordring er å møte mennesker med respekt for at vi ser og opplever ting på ulike måter. Vis forståelse og vær varsom er mitt råd, sier hun.

Journalist Marie Kvitrud

Publisert i KK 18.04.23

Skroll til toppen