Når du føler deg bitteliten

Må innrømme at jeg liker best å være på topp samtidig som jeg ser at dagene jeg er blitteliten skjerper meg og holder meg ydmyk. Det er iallefall det jeg sier til meg selv og da blir det nesten litt lettere med en gang.

Vi har alle et indre bilde av oss selv og selvfølelsen sier noe om hvordan dette bilde er. Selvbilde er den verdien du gir deg selv som menneske. Dessverre har mange et altfor dårlig bilde av seg selv og vi blander også ofte begrepende selvtillitt og selvfølelse.

Selvtillit handler om våre prestasjoner, om å mestre ferdigheter.

Vi vurderer ofte oss selv og andre etter HVA vi gjør og ikke HVEM vi er! Selvfølelse handler nettopp om hvem du er, og hva du tenker om deg selv. Hva du føler, tenker, dine verdier, refleksjoner, egenskaper, alt det som gjør deg UNIK er med på å skape dette bilde. Det finnes bare EN av deg og du er perfekt akkurat som du er her og nå!

Når et barn lærer, applauderer og klapper vi for de små fremskritt, mens vi ofte selv tenker at vi skal kunne før vi i det hele tatt har prøvd. Tillat deg selv å være nybegynner, å øve og trene og også falle noen ganger. Mitt mantra er at “Learning by Tryning” har gitt meg de beste erfaringene og største lærdommen. Min sønns basketball trener bruker begrepet “register”, lær og glem, for å motivere laget til å lære av feil og bli enda bedre.

Et negativt selvbilde er preget av at du snakker negativt om deg selv, søker å få bekreftelser fra andre mennesker, og har liten tro på at noen kan være glad i deg. For å bli kvitt slike tanker trenger du å se deg selv i et annet lys. Finn frem de positve brillene fremfor “finn 5-feil brillene” og start å uforske hvor flott du er!

1. Skriv opp alle dine positive egenskaper og hva du setter pris på ved deg selv. Hver kveld skriver du ned minst tre ting du fornøyd med i forhold til deg selv den dagen. Noe du har sagt, følt, sagt eller gjort.

2. Still deg foran speilet og se på deg selv og legg merke til alt du liker ved deg selv og skriv det ned. Skriv bare ned det positive, og for hver kroppsdel skal du finne minst en ting du liker. Finn et godt mantra å si til deg selv hver gang du ser deg i speilet “jeg er den jeg er, jeg kan, jeg vil, jeg får det til, jeg er verdifull etc”.

3. Be venner, familie og kollegaer skrive ned hva de særlig setter pris på ved deg og hvorfor de verdsetter nettopp dette. Samle disse mailene/arkene på et helt spesielt sted så du henter frem og leser på de dagene du føler deg “bitteliten”.

4. Sett opp 3m lapper synlig i huset og skriv ned postive ting til deg selv, sitater du er glad i og ord som gir deg kraft.

For meg hjelper det også å sette på musikk som gjør meg glad, i dag velger jeg Alicia Keys “Girl On Fire”!

Grip dagen!

Tekst: Lene Fjellheim

Skroll til toppen