Hva er god ledelse?

Selv gjør jeg stadig små øvelser for å finne ut hvordan ting kan gjøres annerledes, fordi jeg ikke ønsker å gro fast i gamle vaner. Gjør du?

En CEO inviterte de to mest aktuelle kandidatene til topplederstilling på hver sin lunsj som en del av utvelgelsesprosessen. Under lunsjen hadde de en hyggelig samtale om stillingen og firmaet samt kandidatens forventninger.

Når det senere skulle avgjøres hvem som fikk stillingen sier CEO følgende:

– Vi har to fantastiske kandidater som begge er godt kvalifisert til stillingen. Grunnen til at den ene blir valgt er noe så enkelt som salt og pepper.

Den ene krydret maten før han smakte, den andre ikke. Vi ansetter ikke en som er så forutinntatt at han krydrer før han smaker. Jeg hadde nok ikke fått den jobben. Jeg har tendensen til å krydre før jeg spiser. Jeg er jo så glad i pepper og vet jeg liker det.

Hvilken egenskap tenker du er viktig for en leder? Du har sikkert hørt utrykket Kaizen? Kaizen fokuserer på de små forbedringene som kan gjøres i en kontinuerlig prosess. Med dette menes ikke at ting skal være perfekt, men en søken etter det beste.

Så når en leder er forutinntatt, vil han da tenke på de små forbedringene som kan endres? Vil en leder som liker status quo gjøre det beste for bedriften?

Ville du heller ansatt en leder som ser nytt i det tradisjonelle, som misliker statisk tekning og gjennomsnitthet? En leder som forstår at lederskap er en kontinuerlig reise fremfor en destinasjon.

En leder som jakter på fortreffelighet, endringer, verdier, resultater, relasjoner, service, kunnskap og alt det som er større og bedre enn de selv. En som tar ansvar og har tilliten, stabiliteten og sikkerheten til å tro på at de får det til.

Selvsagt er det ikke kun et svar på dette og selvsagt helt avhengig av type stilling. Allikevel opplever jeg at ledere som er endringsvillige, og jakter på fortreffelighet, skaper helt andre resultater og miljøer enn de som lener seg tilbake og tenker at det går nok over.

Vil jeg slutte å pepre maten min? Jeg gjør stadig små øvelser for å hoppe ut av vanen. Som å sitte på en annen stol hjemme eller på jobb, kjøre nye veier, sette klokken på andre hånden, gjøre om på inngrodde rutiner, alt for å se og oppleve hvordan ting kan gjøres annerledes og ikke gro fast i egen fortreffelighet. For jeg tror på Kaizen!
Tekst: Lene Fjellheim

Artikkelen er også publisert i LW Magazine.

Skroll til toppen