På tide med en mental vårrengjøring?

Jeg misunte egentlig min kamerats mor. Hun var heller ikke spesielt glad i rengjøring og hadde derfor funnet en genial måte å håndtere den lave, ubarmhjertige solen på. Fire venninner gikk til verks, sammen. Først hos den ene, så hos den andre. En hel dag tilbrakte de hos hverandre etter tur. Vasket huset fra topp til tå, snakket, lo, drakk kaffe og kjente på gleden av å hjelpe hverandre og være sammen. På denne måten ble både husene rene og vennskap vedlikeholdt. Eneste ulempen, sa min kamerats mor, var at alt blir synlig, så vi lærer det meste om hverandre.

Hvordan er det med din mentale vårrengjøring?

Tar du ansvar for å fjerne støv, flekker og rot som er uhensiktsmessig for deg? Er du systematisk og ber om hjelp eller går du etter innfallsmetoden og venter til det har hopet seg tilstrekkelig opp for deg?

Når vi jobber med travle mennesker ute i arbeidslivet, opplever vi stadig at vi bidrar til en skikkelig vårrengjøring hos den enkelte. Evnen til å kunne prioritere og sortere er viktig i en travel hverdag som balansekunstner mellom karriere, mann, barn, venner, familie og egen helse.

Hva trenger du å vaske eller rydde bort? Hva tynger deg og spiser av din energi?

Sett opp en liste for deg selv og bli bevisst hvilket liv du lever. Det vanskeligste er ofte å sette ord på det. Det gode er at når du gjør det, vil du oppleve at det er som med trollet som ser dagens lys – det slår sprekker.

Det neste du gjør er å stille deg selv spørsmålet ”hva har jeg lært av mine erfaringer?”

På denne måten bevisstgjør du deg selv, og tydeliggjør hva du skal gjøre annerledes fremover. Du fjerner også uhensiktsmessig irritasjon ved at du fokuserer på fremtiden fremfor følelsesmessig å bli stående i fortiden.

Hvordan vil det være at det du gjør kjennes meningsfylt for deg? Sett opp liste over alt du tenker du må, bør, skal og vil gjøre på jobben eller hjemme.
Du lager fire kolonner med følgende overskrifter

1) Haster ikke – ikke viktig
2) Haster – ikke viktig
3) Haster – viktig
4) Haster ikke – viktig,

Så fordeler du punktene innenfor de 4 kolonnene. Hvis du har plassert de fleste punkter under 1) og 2) ber jeg deg kritisk vurdere hvorvidt det er hensiktsmessig for deg å gjøre dette, siden at du karakteriserer det som ”ikke viktig”. Min erfaring er at altfor mange av oss bruker for mye energi på ting som ikke er viktige uten å reflektere over dette. Når du nå har blitt bevisst ber jeg deg tenke ut ytterligere ting som er viktige for deg og som ikke nødvendigvis haster. Det er her du opplever at det du gjør gir mening og det er her du skal ha din fokus og energi.

Om du velger å vaske huset mens du reflekterer og lager dine mentale lister slår du to fluer i ett smekk. Og husk dette – når du deler dine mål og tanker med andre, blir det både mer forpliktende for deg, samtidig som det er lettere å be om hjelp og støtte. God rengjøring!

Skroll til toppen