Lucky Girl syndrome – kan trenden ha en positiv effekt?

Tenke positivt

Jeg kommer til å få den jobben», «Denne konkurransen kommer jeg garantert til å vinne» eller «I år kommer jeg til å møte den store kjærligheten».
Smil til livet, og livet smiler til deg, sies det. Vi har vel alle hørt at det er lurt å tenke positivt, og at hvis du frykter det verste så øker sannsynligheten for at det verste vil skje.
Tankegangen din kan bli en selvoppfyllende profeti, og hvis du tenker at noe bra kommer til å skje, kan det faktisk øke sannsynligheten for at det blir en realitet.
Denne enkle og fine tankegangen har nå blitt en økende trend. Hvis du har scrollet på TikTok nylig er sjansen stor for at du har kommet over en av de tusenvis av videoene om «Lucky Girl Syndrome».

Teorien bak trenden er ganske enkel: Hvis du gjentar positive bekreftelser og virkelig tror på deg selv, vil gode ting skje med deg. Det handler rett og slett om å forvente best mulig resultat.
Lucky Girl Syndrome er ideen om at du kan tiltrekke deg ting du vil ha (som flaks, penger, kjærlighet eller lignende) ved å gjenta mantraer og virkelig tro at det vil ordne seg. Hvis du går gjennom livet med positive tanker begynner gode ting å skje, rett og slett fordi du er mer åpen for det.

Det er selvsagt lettere sagt enn gjort, men studier viser at det kan ha en effekt. Lucky Girl Syndrome er et utspring fra en teori utviklet av New Age-filosofen Neville Goddard på 1940- og 50-tallet. Denne teorien antyder at hvis vi tror vi har noe, vil vi til slutt få det.
Teorien bak trenden er ganske enkel: Hvis du gjentar positive bekreftelser og virkelig tror på deg selv, vil gode ting skje med deg. Det handler rett og slett om å forvente best mulig resultat. Smil til livet, og livet smiler til deg, sies det. 

Positiv forsterkning

Trenden kjennetegnes av positiv fokus, og har mange elementer vi kjenner igjen fra positiv psykologi. Vi vet i dag at positivt fokus har stor effekt. Blant annet forteller forskning oss at «placeboeffekten» kan bidra til å gjøre mennesker friske selv om medisinen de tar er sukkerpiller.
Det sier Mina Kristoffersen, som er ledertrener og coach i CoachTeam as, til KK.

«Lucky Girl Syndrome» kan høres litt overfladisk ut, men det er i realiteten en kombinasjon av selvledelse og manifestasjon.

Det har en effekt. Når du holder et positivt fokus og visualiserer det du ønsker deg i livet, øker du muligheten for å oppnå dette betraktelig. Da vil du også legge merke til de positivt tingene rundt deg, forklarer Kristoffersen. Den bevisste delen av hjernen vil da lete etter muligheter for å oppnå det du har ønsket deg. Du vil rett og slett legge merke til ting du ikke har lagt merke til tidligere.

Lucky Girl syndrome er en ny trend på TikTok som er mistenkelig lik «The Secret»-trenden, om noen husker den. Konseptet går ut på å tenke positivt, altså se det berømte glasset halvfullt i stedet for halvtomt.
Det sier Christine Otterstad, som er coach og mentaltrener, til KK.

Du skal altså tenke at «denne jobben får jeg» eller «jeg kommer til å rekke det toget». Vi vet jo at mennesker som velger å tenke positivt har en tendens til å være mer fornøyde enn mennesker som tenker negativt.
Det er noe som heter at «det er bortkastet å gå i den samme begravelsen to ganger», som betyr at du bør tenke at ting går bra, selv om det kanskje ikke alltid gjør det. Da har du i det minst hatt det godt inni deg på veien, uten å ha brukt tid på å grue deg eller tenke deg selv ned i kjelleren, sier Otterstad.

Kan bli et stort nederlag

Baksiden med en slik trend, spesielt siden dette er snakk om unge mennesker, er at den fort kan misforstås. Å manifestere noe betyr ikke at det nødvendigvis skjer, uavhengig av hvor sterkt du ønsker det eller hvor positiv du er.

– Du kan ikke alltid påvirke verden der ute, dessverre, og for unge mennesker kan fallhøyden bli høy. Nederlagene kan oppleves som større og mer alvorlige hvis du har gått litt hardt ut på TikTok. Noen ganger får du ikke den jobben, og noen ganger rekker du ikke det toget. Det er bare livet, det er ikke personlig, sier Otterstad.
Når det er sagt kan dette også utføres på en fornuftig og edruelig måte, og det er selvfølgelig bra å ha en positiv holdning til livet.
Du får jo ofte det du fokuserer på. Når du har en dårlig dag opplever du gjerne at alle rundt deg er mer grinete og irriterende enn når du har en god dag, sier hun.

Det er klart hyggeligere å legge merke til blomster langs din vei, enn sølepytter og hull i asfalten.
Vi vet for eksempel at kvinner som ønsker seg barn eller som er gravide forteller at de plutselig har begynt å legge merke til hvor mange barnevogner det er i i bybildet, noe de aldri har lagt merke til tidligere. Rett og slett fordi fokuset deres har endret seg, sier Kristoffersen.

Selvledelse og manifestasjon henger tett sammen, og det har stor betydning for hvordan vi opplever vår mentale og fysiske helse.

– Jeg ønsker Lycky Girl Syndrom trenden velkommen, og mener det er fint at enda flere blir oppmerksom på at vi er stand til å programmere vår egen hjerne. Det å være positiv og glad er ikke bare det mest naturlige for oss, det er også sunt, sier hun.

Det bør vel også nevnes at selv om det er fint å være positiv og takknemlig, gir det ingen garanti for at du vinner 200 millioner i Eurojackpot, selv om du manifesterer det hver dag.

Journalist: Marie Kvitrud, artikkel gjengitt med tillatelse
Publisert i KK.no 16 feb 23

Skroll til toppen