Hvordan forberede seg på omstillinger og endringer?

Omstillinger og endringer er konstante. Så hvordan forbereder du deg?

Bob Dylan har beskrevet det enkelt i sangen  «The times they are a changin’».
Her synger han: «You better start swimmin’ or you sink like a stone.»

Det er rett på sak det.

For ikke lenge siden ruslet jeg en tur i barndommens bygater. De fleste husene, mange av byrommene, lukten av regn på tørr varm asfalt var fortsatt slik jeg husket det.

Det mest påtagelige var egentlig alle de små butikkene som var borte. På en strekning på ca. 800 meter talte jeg mer enn 30 butikker som var blitt nedlagt; maleren, frukten, to kolonialforretninger, slakteren, fiskebutikken, bakeriet, tobakken, skomakeren, lekebutikken osv.
Noen av butikkene forsvant mens jeg fortsatt bodde i nærheten. Stille og rolig, kanskje med noen trøstende ord fra gamle kunder med på veien, ble de rett og slett bare borte. Vinduene ble ofte malt over, og lokalet ble tatt i bruk til andre formål, eller kanskje ikke.

Da slo det meg. Dette er jo virkelig endring. Det har vært der hele tiden, hele mitt liv, alltid. Universet er eksplosiv endring i alle retninger. Fra lenge før vi ble til, til lenge etter at vi alle er borte. Endring er ikke bare uunngåelig, endring er en absolutt nødvendighet for vår eksistens.

For meg er det et paradoks at så mange av oss frykter endring. Endring som har omgitt oss i hele vårt liv, personlig endring, teknologiske endringer, endringer i nære relasjoner, nære som går bort, og nye som kommer til. Om det er noe vi har forutsetning for å håndtere, så er det nærliggende å tenke i retning av endringer.

Flere uttrykker i disse dager bekymring for hva vi står i. Noen snakker om «Industri 4.0», eller den fjerde industrielle revolusjon. Ikke akkurat småtterier, for å si det forsiktig.

Spørsmålet er: Hvordan møter du og jeg denne utviklingen? Vil vi kjempe i mot så lenge vi kan? Vil vi stikke hodet i sanden og håpe at vi våkner opp 5 år tilbake i tid? Eller kan vi si at vi er forberedt og vår beredskap er klar?  Vi er klar til å ta  utfordringene som kommer?

Min oppfordring for å være best mulig forberedt på det ukjente er: 
Ta lederskap over ditt liv
Aksepter endring som noe konstant.
Styrk din endringsevne
Vær åpen for endringer
Tør å la deg utfordre
Ta initiativ
Vær løsningsorientert
By på deg selv
Styrk din evne til samarbeid med forskjellige mennesketyper
Vit hvordan du trekker i gode hukommelsestråder

«You better start swimmin’ or you sink like a stone.» Derfor er selvledelse viktig. Derfor er relasjonskompetanse viktig. Ta styringen!  Skaff deg menneske kunnskap slik at du gir deg selv mulighet til å være velgende i møte med omstillinger og endringer.  Det handler om å være tilstede her og nå og se fremover med øynene åpne.  Det er både gøyere og enklere enn å lukke øynene og håpe på at mennesker, arbeidsliv og verden slutter å endre seg.

Endringer og omstillinger er konstante.
Det nytter  ikke å sove i timen, men det er heller ingen vits i å la være å sove om natten.

Spør deg selv:
Hvordan vedlikeholder og styrker jeg min kompetanse for å møte omstillinger og endringer best mulig?

Jeg inviterer deg til å sjekke ut  CoachTeam as – House of Leadership sine praktiske og interaktive kurs, da vet jeg at flere av kursene vi tilbyr, gir deg kompetansen du trenger.
Endringsledelse
Coaching, kommunikasjon og selvledelse
4MAT – forstå deg selv og dra nytte av forskjellighet.

Flere artikler om samme tema: I forandringens tegn!

Skroll til toppen