Å leve i forandringens tegn!

Hvor tilpasningsdyktig er du?
Hvor mye «vær» har du opplevd de siste dagene? Der hvor jeg har vært den siste uken, har det vært alt fra flotteste solskinn til snøføyke og kraftig vind. Jeg fasineres av været. Det er omskiftelig og uforutsigbart. Ofte kan det endre og forandre seg time for time. Noen ganger lokker det frem smil og latter, glede og lek, andre ganger skremmer det meg, jeg pakker meg inn og holder meg fast. Vi vet lite om det nye året, det aner oss at det kan bli omskiftelig.

Å være menneske er å leve i forandringens tegn.  Av og til er forandringene etterlengtet. De lokker frem glede og latter. Andre ganger leder forandringene oss inn i et skikkelig føykevær.
Hvordan forbereder du deg som best på å møte livets omskiftelige vær?

Min farfar som var fisker og skipper lærte oss barnebarn tidlig hvor viktig det var med kunnskap og trening, sikkerhetsutstyr og sjøvett. Han brukte ofte det kjente utsagnet: « En sjømann ber ikke om medvind, en sjømann lærer seg til å seile i all slags vær.»

Som sjømann visste farfar at det var helt essensielt å være fleksibel og tilpasningsdyktig. Han henviste også ofte til Darwin som viste oss at det ikke er den sterkeste eller smarteste, men den mest tilpasningsdyktige som overlever.

Stadig flere føler seg  presset i en hektisk jobbhverdag med stadig økte krav til høyt tempo og store krav til å levere – ofte med korte tidsfrister og knappe ressurser. Både du og jeg kan bli berørt av store endringer og i flere tilfeller endring av oppgaver, jobb eller jobbinnhold. Mange opplever frykt for å miste kontrollen, ikke levere godt nok, ikke strekke til.

Når det kommer til vårt eget utgangspunkt for å takle forandringer, kan vi først som sist innstille oss på en ting: Forandringer er kommet for å bli.
Som menneske, som leder, som medarbeider, er det viktig at du kjenner til hvordan endringer kan påvirke deg selv og andre positivt og negativt. Du trenger innsikt og redskap for å håndtere endringer hensiktsmessig.
Å håndtere endringer på den beste måten krever tilpasningsdyktighet  i forhold til fag, ferdigheter, holdninger, atferd, ja – til alle våre drivere i livet.
Medforfatter av den kriterroste boken “The second Machine Age” Andrew McAfee som i disse dager besøker Norge, er også opptatt av disse driverne. Han ber oss forberede oss nå. I følge McAfee er de viktigste driverne for dagens mennesker fleksibilitet og tilpasningsdyktighet. (Aftenposten 27 des 2015: Skal vi beskytte fortiden fra fremtiden eller skal vi beskytte fremtiden fra fortiden)

Noen av våre drivere er hensiktsmessige, andre ikke. Hvordan vite forskjell, hvordan gjøre mer av det som er bra og endre det som river ned? Det finnes ikke noe trylleformular. Jeg vil likevel påstå at det er avgjørende med menneskekunnskap og relasjonskompetanse. Våre indre drivere utløser følelser. Følelser blir  “fakta”, De styrer oss. Derfor er det viktig å spørre seg selv: Er mine følelser nå på parti med meg? Hjelper de meg til fleksibilitet og tilpasningsdyktighet? Er svaret nei, ja da handler det om å endre følelsene og driverne bak følelsene. Det er fullt mulig!
Selvledelse, relasjonsforståelse, stressmestring, kommunikasjonstrening, tanketrening, ledertrening, coaching handler om alt annet enn føleri.
Det er utstyr som hjelper oss til fleksibilitet, til å takle forskjellige værtyper. Det er hjelpemidler for å finne hensiktsmessige drivere, kunne prioritere, vise ansvarlighet, sette riktige grenser og ta kloke valg. Det er innsyn som hjelper oss til å møte fremtiden på fremtidens premisser.

For fremtiden er det eneste sted vi kan gå til.

Jeg har tenkt å gå forlengs inn i fremtiden.
Hva med deg?
Hvordan er det med din tilpasningsdyktighet?
Er du godt nok utstyrt for alle værtyper?

Med deg inn i fremtiden anbefaler jeg boken “Du er forandringen” av Ragnhild Nilsen

Erica Grunnevoll, CoachTeam – House of Leadership

Skroll til toppen