Stressmestring; – lag din egen stress-strategi

Hvordan mestrer du stresset ditt?

Stress er både bra og naturlig for oss, siden det sikrer våre liv og våre evner til å håndtere utfordrende situasjoner. Bruker du stresset ditt feil, derimot, setter du deg selv i konstant alarmberedskap. Det fører til utmattelse. Derfor gjelder det å bruke stress-strategien sin på riktig måte,

CoachTeam holder mange kurs i stressmestring og bærekraftig hverdag. Det er viktig å forstå at vi er laget slik at vi skal kunne overleve under ulike forhold, og at vi har en reaksjonsevne som er med på å sikre dette. Stress opprinnelig en sunn kroppslig og mental reaksjon som sikrer vår overlevelse.

Du blir utmattet av stress fordi du bruker stress-­strategien din både unødig og feil

Når vi møter en utfordring slår imidlertid vårt sympatiske nervesystem til. Stresshormonene adrenalin og kortisol strømmer inn i blodet. Oppmerksomheten vår øker. Pupillene våre blir større, og hjertet og pusten vår går fortere. I tillegg øker blodtrykket, musklene strammer seg og konsentrasjonen av blodsukker stiger. Vi er klare til handling: kamp eller flukt.

Pusterom

– Når påkjenningen blir for stor over tid, uten at du har tatt deg tid til å håndtere den, blir stresset usunt. Vi tar oss sjelden nok pusterom til å evaluere situasjonen vi er i.

Fokuset bør være på hvordan hver og en av oss bruker stresset. Da må man spørre seg om hvilke bilder man skaper i sitt eget sinn, og om hvordan disse tydeliggjøres.

– Det er ikke oppgavene på jobb eller bilkøen i seg selv, som skaper stresset, men vår egen indre tolkning av det vi står ovenfor. I våre dager er truslene stort sett av psykologisk art. Derfor er det tolkningene vi jobber med å endre, og slik reduserer eller fjerner vi alarmberedskapen, sier hun.

Problemet til de fleste av oss er at vi generaliserer, og at vi ikke klarer å finne ut av hva som skaper stresset. Er det økonomien? Jobben? Totaliteten? Går man gjennom disse energityvene – punkt for punkt – kan man skape seg en bedre hverdag, og luke vekk den negative energien. Det kan være nyttig å lage deg en strategi for hvordan du mestrer stresset ditt. Dette innebærer å lytte til både kropp og sinn. 

Tankene skaper problemene

De fleste vet en del om stress. De vet at det er smart å sove nok, spise sunt, drikke nok vann og ta pauser.

– Selv om man vet dette, er det likevel ofte tankene som skaper problemene. Det er dem du må håndtere gjennom å lage deg en strategi for å håndtere stress. Det innebærer at du må kjenne etter. Svært mange glemmer dette, og kjører heller bare på videre.

Selvkontroll

Å lage seg egne stress-strategier handler blant annet om selvkontroll. Både pust, blikk og et godt syn på livet er viktig for å få brukt energien til noe positivt.

De vanlige feilene vi gjør, derimot, har svært ofte med bekymringer å gjøre.

– Du blir utmattet av stress fordi du bruker stress-strategien din både unødig og feil. Når du blir tappet av stresset ditt, sløser du bort energien din ved å sette deg selv i en daglig alarmberedskap – uten at du trenger det. Et rødt lys, en liten kø eller et negativt ladet ord, og vips er du i beredskap. Eller du setter i gang fantasier og bekymringer om fremtiden, lar deg irritere unødig av stemmer fra fortiden, noe som fører til at dine stresshormoner skaper et konstant slit i deg. På sikt fører dette til tretthet, mangel på søvn, irritasjon, usikkerhet, hodesmerter, svimmelhet, vondt i ryggen, i brystet eller i magen.

Ta gjerne kontakt for kurs  i stressmestring eller coaching for en mer bærekraftig hverdag.

Les hele artikkel Ukeavisen Ledelse 15 sept 2017

Skroll til toppen