Stødig i stormen

Kan du stå stødig når det stormer som verst? Trenger du å lære mer om hvordan du best kan mestre relasjoner, tanker, følelser og opplevelser for å stå stødig i stormen?

På ett område var min bestefar en utrolig streng læremester. Som gammel skipper på fiskeskøyte, var det kanskje ikke annet å forvente. Likevel, det ergret meg mer enn en gang at vi barnebarn måtte mestre så mange ferdigheter før vi fikk lov til å dra alene rundt øya med den lille “firehesteren”.

Jeg husker jeg en gang sukket høyt og sa til ham der jeg demonstrerte mine båtferdigheter for ham:

– Bestefar, du kan jo se selv, jeg er mye bedre til å fortøye, til å ro og til å bruke “påhengsen” enn de turistene der borte, sa jeg.

– Det ved æ vel, svarte han med sin rolige sørlandsdialekt.

– Min sønnedatter skal lære seg å håndtere båt bedre enn som så! Du skjønner det, en sjømann ber ikke om medvind, en sjømann lærer seg å seile i all slags vær.

Her om dagen spurte en HR leder meg om jeg ville bistå organisasjonen i forbindelse med at flere av de ansatte ville miste jobben pga oppkjøp. Like etterpå kontakter en leder meg og spør om jeg kan lage en workshop for dem rundt tematikken “å stå stødig når det stormer som verst”. Mange av lederne jeg coacher opplever ofte tøffe tak.

I disse situasjonene verken kan eller vil jeg gi dem lettvint trøst. Jeg bistår med å bygge opp deres kunnskap, ferdigheter og atferd som gjør at de mestrer. For utstyret vi trenger for å trene opp de mentale musklene slik at vi står stødig når det stormer som verst, det utstyret kan vi skaffe oss.

For det krever psykisk styrke og robusthet å mestre kraftige vindkast. Det holder ikke bare å være faglig flink. Som ledere, som medarbeidere, som mennesker trenger vi også å mestre relasjoner, tanker, følelser og opplevelser. Vi trenger å takle dem i medvind og i skikkelig grisevær.

Hvordan takler du vanskelige situasjoner? Hvordan er det med din robusthet når “noe” oppleves som urettferdig? Hvordan bistår og støtter du deg selv og andre når østavinden går over til kald vestavind med orkan i kastene?

Min mor sa en gang til meg:

– Jeg ønsker deg mange varme og gode svabergs dager. Av og til vet jeg at du likevel vil få skikkelig turbulent vær. Ikke bruk tid på om dette er rettferdig eller urettferdig. Kanskje er det mest urettferdig. Det som er viktig er at det er ditt liv og du må håndtere det. Da vet jeg Erica, du vil håndtere det bra. For i ryggsekken din, har du pakket utstyr for all slags vær, ikke sant?

Har du utstyr med deg for å mestre all slags vær? Kan du seile når det blåser kraftig opp?

Tekst: Erica Grunnevoll

Skroll til toppen