Jeg liker å veilede andre til å løse sine egne problemer

Eva står ved kjøkkenbenken ved siden av et lyst og trivelig møtelokale hos Codan Norway. Hun har akkurat skrytt av at de har verdens beste te, for så med latterdøren på vidt gap, konstatere at de dessverre var tom for den i dag. Humor og latter sitter løst hos Eva.

Eva begynte på Trinn1 / Meta-NLP Practitioner hos CoachTeam as – House of leadership i 2006. Egentlig var hun ute etter et kurs innen presentasjonsteknikk, for hun ville bli bedre til å presentere i plenum og bli tryggere i sin kommunikasjon overfor ledere.

– Jeg tok et kurs i presentasjonsteknikk hos Ragnhild Nilsen, og begynte i coaching hos Lene Fjellheim. Etter kort tid, befant jeg meg plutselig som deltager på Trinn1, sier hun og ler høyt.

– Jeg stilte helt uforberedt og visste knapt nok hva jeg gikk til. Jeg hadde ingen tanker om personlig utvikling, og det å gjøre verdibaserte valg. Jeg ville bare kommunisere bedre med andre. Og det ble match fra dag én. Det er det mest gøyale jeg har vært med på! Hele kurset var sånn Eva møter Eva, forteller hun og smiler og tar en tenkepause.

– Og jeg som trodde et kurs i presentasjonsteknikk skulle gjøre meg bedre til å snakke i forsamlinger, sier Eva og ler.

Hva er de største forskjellene nå, kontra før du begynte på utdanningen?

– Før var jeg veldig analyserende og jobbet mye med å skjønne hvorfor kommunikasjonen med enkelte var dårlig. Jeg brukte mye ord, og var nok ikke flink nok til å tilpasse kommunikasjonen til de jeg snakket med. Jeg var nok mer konfronterende i situasjoner der jeg var uenig med andre, uten å tenke på hvordan jeg kunne skape en ”vinn-vinn” situasjon. Det er jeg mye mer bevisst på nå.

– Nå kan jeg kommunisere godt med alle slags mennesker, sier hun og lener seg tilbake.

– Jeg har alltid vært veldig ambisiøs, og satt meg høye mål. Siden jeg ikke gir meg før jeg er ved veis ende, har det medført at jeg kjempet hardt for å nå målene mine. Jeg har alltid jobbet hardt og ikke alltid vært flink til å belønne og rose meg selv. Heller ikke se hvor langt jeg faktisk har kommet. Nå øver jeg meg på å være fornøyd og snakke meg selv opp og ikke ned.

– Det er kanskje ikke så rart at jeg kjempet så mye. Du vet, jeg er veldig løsningsfokusert. Jeg ser lett løsninger. Før skulle jeg håndtere mine egne utfordringer, og andres. Jeg tok gjerne på meg andres problemer i samme slengen, sier hun og ler.

– Nå gjør jeg det i mye mindre grad. Nå er det lettere for meg å si at andre må fikse ting selv. Jeg plukker ikke så ofte opp andres apekatter lenger. De får ordne apekattene sine selv! Nå bruker jeg tid på å veilede andre til å løse sine egne problemer, sier hun smilende og referer til en artikkel Erica Grunnevoll har skrevet om å ta på seg andres problemer.

– Dessuten opplever jeg at jeg har mye bedre balanse mellom jobb og privatliv. Jeg prioriterer tid med mann og barn, trening og å være sosial med venner. Det gjorde jeg i liten grad før. Da stresset jeg over uleste e-poster og jobbet døgnet rundt. Nå er jeg flinkere til å koble av. Jeg føler meg roligere og tryggere, det føles veldig godt, fortsetter hun.

– Jeg har alltid vært frempå, men merker at jeg i mye større grad velger det jeg ønsker og tar initiativ til å få det som jeg vil. Jeg kjenner meg så godt igjen i uttrykket ”å sette seg i førersete i sitt eget liv”. Nå står jeg ikke lenger på rekken og venter på å bli valgt til kanonballaget i gymmen, hvis du skjønner. Jeg velger og jeg går oftere først. Og det kan jeg gjøre nå fordi jeg er tryggere i meg selv. Jeg vet jeg kan noe og har noe å bidra med, sier hun og gestikulerer tydelig.

– Min evne til selvmotivering har økt betraktelig etter at jeg gikk hos CoachTeam as – House of Leadership. Jeg kjenner mine ressurser og vet det er opp til meg hvordan jeg bruker dem. Når jeg står overfor et problem eller noe jeg misliker, er jeg rask til å stille meg spørsmål; Hva kan jeg endre? Hvordan forholder jeg meg best til dette? Hva er viktig for meg? Hva kan jeg ikke endre på, og trenger å akseptere? Hvis jeg ikke kan endre eller påvirke noe, er det heller ingen vits i å bruke tid og energi på det, sier hun og trekker på skuldrene og slår ut med hendene.

Vil du anbefale andre ledere å ta denne utdannelsen?

– Ja, absolutt. Det har jeg gjort til mange allerede. Og trenger jeg noe foredrag, prosesser eller coaching i forbindelse med jobb, ringer jeg alltid til CoachTeam, forteller hun.

– Bare Trinn1 gir deg trygghet og ballast som leder. Som leder trenger du å kunne lede deg selv og kunne lede andre. Du må kjenne deg selv. Det er viktig å tørre å ha gode mennesker rundt deg. Tørre å gjøre andre gode. Tørre å framsnakke folk. I dagens næringsliv er det viktig å bygge et team rundt seg av gode mennesker. Og vite at det ikke alltid er du som skal komme med svarene. Det handler om å få folk med seg.

– Når du tar utdanning hos CoachTeam er det kvalitet i det du får. Det er trygge rammer som gjør at du klarer å ta den reisen du trenger å ta for å bli en god leder, både for deg selv og andre. CoachTeam er hele tiden i utvikling. De tar det hele tiden litt lenger. Det er blant annet derfor jeg alltid ringer til dem hvis jeg trenger noe, sier hun avslutningsvis og smiler fornøyd.

Skroll til toppen