Enkle tips for å knytte sosiale bånd

Vi har vel alle et ønske om å bli likt av personer vi omgås, enten det er kollegaer, venner, nye bekjentskaper eller svigermor. Vi mennesker er sosiale vesener, og vi vil gjerne knytte sterke sosiale bånd til andre.

Heldigvis trenger det ikke være så komplisert å bli likt av andre, og forskning viser at det å bli likt ofte utløses av veldig enkle faktorer. Blant annet kan det at du husker navn og stiller spørsmål fortelle andre at de er viktige for deg, og derfor blir du bedre likt.

Se for deg at du hilser på en ny kollega som med en gang gjentar og bruker navnet ditt, stiller interesserte spørsmål om deg og jobben du gjør og gir deg positive tilbakemeldinger og komplimenter.

Det er vanskelig å ikke like en slik kollega, men det er heldigvis ikke så mye som skal til for at du også kan møte andre på en slik måte, og dermed umiddelbart bli likt av andre.

Normalt menneskelig behov

– Det er bra om du ønsker å bli likt og knytte bånd med andre mennesker. Det viser at du har helt normale menneskelige behov, sier Erica Grunnevoll, som er coach og ledertrener i CoachTeam til KK.

Vi mennesker er sosiale vesener og vi trenger å oppleve sosial tilknytning til andre mennesker, det handler om trygghet.

– Trygghet er et grunnleggende menneskelig behov. Dersom vi skal fungere i samfunnet, sosialt og med oss selv på best mulig måte, trenger vi trygghet for å vokse følelsesmessig og utvikle oss sosialt, forklarer hun.

Grunnevoll sier at både erfaring og forskning viser at det som virkelig bidrar til trygghet og som styrker selvfølelsen vår, er å bli sett av andre, få anerkjennelse og oppleve aksept.

– Du trenger det, jeg trenger det, vi trenger det. Likevel er det ikke alltid like enkelt å bli sett, komme i kontakt med de rundt oss, komme inn i varmen, bli likt og satt pris på, sier hun.

Møt andre på en positiv måte

Det beste du selv kan gjøre for å bli likt, satt pris på og knytte bånd til andre, er altså å se og anerkjenne andre.

– I jobbsammenheng er noe så enkelt som å hilse og si hei om morgenen viktig. Det betyr mye at du har øyekontakt og smiler når du møter kolleger i gangene. Når du kommer inn i et rom eller på et møte, blir du lettere oppfattet som vennlig og sympatisk om du nikker vennlig og lar blikket møte de som er til stede, råder Grunnevoll.

Fremsnakk kolleger, og fortell andre og den det gjelder at du setter pris på hjelp og samarbeid.

Gode tips

– Mine tips er veldig enkle, men ofte er det enkle det beste. Jeg er helt sikker på at noen av disse tipsene er nyttige for de fleste av oss, sier Grunnevoll.

Dette er hennes beste tips for å bli bedre likt:

1. Flytt fokus
Flytt fokus fra deg selv. Vær en deler, i stedet for å tenke på hva du trenger og vil ha, tenk på hva du kan gi.

2. Vær deg selv
Hemmeligheten bak å få andre til å like deg, er først og fremst ikke å late som at du er noen du ikke er. Folk gjennomskuer det raskt. Husk at vi liker ekthet.

3. Vær interessert
Vær interessert fremfor interessant. Hvis du vil fremstå som sympatisk og ekte i andres øyne, sett deg selv i en vennlig tilstand. Vær interessert i den andre personen og engasjert i det som blir sagt.

4. Still spørsmål
Still spørsmål og lytt til den andre, la den andre være i sentrum og få snakke om seg selv og sitt. De fleste liker å prate om seg selv, og en veldig god måte å skape et positivt inntrykk er å stille spørsmål om personen du prater med, i stedet for å si alt for mye om deg selv.

5. Gi respons
Gi respons mens den andre snakker. Nikk, smil og gi korte kommentarer som «ok, oj, så gøy, wow».

6. Ha øyekontakt
Se den andre inn i øynene uten å stirre. Møt den andre med et vennlig blikk.

7. Smil og vær positiv
Positive følelser er kraftige. Et smil og en latter lyser opp, binder oss sammen, skaper positive forbindelser og hjelper begge til å slappe av.

8. Husk navnet
Lær deg å huske og bruke navn. Bruk navnet til den du snakker med, det blir med en gang mye mer personlig. De fleste blir imponert og får ofte raskere gode følelser overfor nye bekjentskap som bruker navnet deres og ikke minst husker navnet når de treffes på nytt.

9. Vær raus med komplimenter
Gi positiv respons på atferd og aktivitet du setter pris på. Et enkelt eksempel er: «Jeg la merke til at du smilte så varmt da du kom inn i rommet, det satte jeg pris på og gjorde at jeg følte meg velkommen med en gang».

10. Husk at nervøsitet er greit
Hvis du blir helt satt ut av nerver, bare vær ærlig. Se på personen du prater med og for eksempel si: «Nå stoppet det helt opp, jeg er litt nervøs›. De fleste liker denne type ærlighet.

Folk er generelt mye mer negative til arrogante og selvhøytidelige mennesker.

Stol på at du er god nok

– Det aller meste begynner med å like deg selv, det gjør det enklere å føle seg trygg sammen med andre mennesker og det ytre fokuset forsvinner ofte litt, sier coach og mentaltrener Christine Otterstad til KK.

Å ha et altfor stort fokus på hva andre tenker og mener om deg kan stresse deg mer enn det hjelper. Det viktigste du kan gjøre er derfor å lære deg å bli glad i akkurat den du er.

– Vi lever i et samfunn hvor det kreves at vi omgås mennesker hele tiden, og jeg har fortsatt til gode å møte noen som ikke ønsker å bli likt. Jeg tenker du kommer langt med et smil og et åpnet, vennlig blikk. Allerede da har du vist at du er et vennlig menneske, sier Otterstad.

Når du er genuint og ekte interessert i det mennesket som står foran deg, vil ofte resten komme av seg selv.

– Ved å være interessert i andre mennesker, og ikke bare opptatt av det du selv sier, vil det ekte i deg komme frem. Jo færre regler du skal huske på i slike settinger, jo mer deg selv klarer du å være. Så stol på at å være deg er bra nok, råder hun.

7 tips fra forskning som kan gjøre at du blir bedre likt, ifølge Psychology today:

1. Bli sett

Jo mer vi blir utsatt for noe, jo mer har vi en tendens til å like det. Dette fenomenet er med på å forklare hvorfor vi har en tendens til å foretrekke kjent musikk fremfor nye låter, velge politiske kandidater med mest medieeksponering og bli mer glad i noen jo oftere vi er sammen med dem. Så gjør en innsats for å bli sett gjentatte ganger.

2. Husk navnet

Å huske noens navn er viktig fordi det signaliserer at de er viktige for deg. Hvis du ikke husker noens navn eller viktige detaljer om dem, kan det ødelegge nærheten i forholdet. En av nøklene til å komme i kontakt med andre er derfor å huske navnet deres.

3. Still spørsmål

Vær oppriktig nysgjerrig på andre mennesker og still dem spørsmål. Forskning viser at personer som stiller flere spørsmål under samtaler oppleves som mer lydhøre og blir bedre likt av samtalepartnere. Når du stiller spørsmål, spesielt oppfølgingsspørsmål, viser du at du aktivt lytter og er interessert i hva personen har å si.

4. Smil

Vi har en tendens til å anta at attraktive mennesker er mer kompetente og sosialt dyktige enn andre. Vi finner også attraktive mennesker mer sympatiske. Derfor er det gode nyheter at et smil umiddelbart gjør deg mer attraktiv.

5. Oppdag likheter

Forskning viser at vi liker mennesker som deler våre interesser, verdier og personlighetstrekk. Gjør en innsats for å møte folk som deler dine interesser. Liker du å gå på tur? Bli med i en turklubb (eller start din egen). Vil du lære å hekle? Ta et kurs der du møter andre med samme interesse. Etter å ha møtt noen som deler en av dine interesser, oppdag andre ting dere har til felles.

6. Få andre til å føle seg bra

Vi liker mennesker som belønner oss eller som vi forbinder med gode følelser. Hvis du vil at folk skal like deg, få dem til å føle seg bra i selskapet ditt. Vær vennlig, varm og positiv, og gi ekte komplimenter.

7. Gi uttrykk for at du liker dem

Å like er ofte gjensidig. Noe av det som avgjør om du liker noen er om den personen liker deg. Si gjerne “det er så gøy å være med deg” eller vis at du liker personen ved å smile når de kommer inn i rommet.

Journalist: Marie Kvitrud, artikkel gjengitt med tillatelse
Les hele artikkel:
Artikkel publisert i KK 18 jan 2022

Skroll til toppen