Hva svarer du når du opplever at spørsmål er for påtrengende?

Familieselskap:

«Når skal dere få barn da?»

Her er svarene til 5 gjengangere av ubehagelig spørsmål (gjerne stilt av en perifer slektning).

Se for deg at du sitter i et familieselskap og aner fred og ingen fare, og så lener onkelen din seg fremover og spør «Når skal dere få barn egentlig?» eller «Hvor mye tjener du egentlig i den nye jobben din?».

Slike spørsmål er nok til å gjøre de fleste av oss utilpass, ukomfortabel og usikker på hva vi skal svare.

Julen er her og for mange av oss betyr det sosiale møter, julebord, familieselskap og gjenforening med gamle venner. Dessverre kan det sette deg i flere ubehagelige situasjoner, spesielt hvis det dukker opp påtrengende spørsmål om hva du har oppnådd i livet eller annet som føles veldig privat.

Alkohol gjør som kjent folk mer tilbøyelig til å si det de tenker og spørre om det de lurer på, og det er lett å tenke at det bare er du som overreagerer. Men noen spørsmål er det virkelig helt feil å stille i slike settinger.

Så hvordan bør du egentlig svare på upassende spørsmål?

 

Slik svarer du på ubehagelige spørsmål

– Noe som er viktig å huske på om du får spørsmål du opplever som ubehagelige, er at selv om noen spør, så er du ikke forpliktet til å svare. Å sette grenser for hvor mye du vil dele er ren egenomsorg, og det må du selv sørge for.

Det sier coach og mentaltrener Christine Otterstad til KK.

Et enkelt «takk som spør, men dette føler jeg ikke er den riktige settingen å snakke om slike personlige ting» kan være et fint svar.

– Et annet alternativ kan være å spørre et motspørsmål som «hva med deg selv, er du fornøyd med din lønn?» Dette er en mer konfronterende tilnærming, men jeg tenker at de som spør også bør tåle å få spørsmålet selv, sier hun.

Personer med lav emosjonell intelligens kan stille nysgjerrige, påtrengende og lite nyttige spørsmål. Her er fem eksempler på spørsmål man absolutt bør unngå, ifølge Psychology today:

1. Når har du tenkt til å få deg en ordentlig jobb?

Dette er et veldig dømmende spørsmål, som sier mye om hva personen tenker om den jobben du har nå. Personen mener du ikke bør være fornøyd med jobben du har, og det kan handle om inntekt eller status.

I stedet for å stille et så dømmende spørsmål, kan man for eksempel heller spørre om; «Hvilke prosjekter jobber du med nå for tiden?» «Hva er dine ambisjoner på jobb?» eller «Jeg vil gjerne høre mer om jobben din.»

Hvis noen andre stiller deg dette spørsmålet kan du også prøve å vinkle svaret ditt i noen av disse retningene.

2. Når skal du få barn?

Det er et upassende spørsmål som mange stiller uten å tenke seg om. De tenker at alle følger samme tidslinje og har samme mål og ønsker i livet. Noen par, kvinner eller menn vil ikke ha barn. Andre sliter med infertilitet eller helseproblemer, eller kan slite aktivt med avgjørelsen om å få barn eller ikke.

Et godt tips er å ikke spørre om barn i det hele tatt med mindre den andre tar det opp selv. Husk at du ikke er forpliktet til å svare på slike spørsmål.

3. Har du gått opp/ned i vekt?

Dette spørsmålet viser en fullstendig mangel på bevissthet. De fleste som kommenterer vekt gjør det som et kompliment, men utseenderelaterte kommentarer kan være skadelige for selvtilliten.

Å rose noen for deres vekttap (eller økning) når de går gjennom tøffe omstendigheter, kan være utrolig sårende og vanskelig. I stedet bør man prøve å si noe som handler om personligheten og ikke utseendet. «Jeg elsker hvor optimistisk du er», «Du er en så sjenerøs person» eller «Jeg setter virkelig pris på din sans for humor».

4. Hvorfor er du ikke gift?

Det er ikke lurt å stille spørsmål som starter med «Hvorfor er du ikke ….». Hver gang man spør om dette, antyder man at noen ikke er der de «burde» være, og folks umiddelbare reaksjon er å bli defensive.

Hvis du får et slikt spørsmål bør du svare tydelig at dette ikke er noe du ønsker å prate om.

5. Hvor mye tjener du for tiden?

Alle har ulikt syn på penger og økonomi, men dette kan fort være et veldig ubehagelig spørsmål i for eksempel et middagsselskap.

Spør heller; «Hvordan går det med jobben din?» eller «Hvilke andre prosjekter brenner du for?»

Kort oppsummert er det greit å spørre om hobbyer, generelle forhold, hva andre brenner for og ambisjoner, og gi komplimenter for indre styrker. Spørsmål som føles påtrengende og ubehagelige bør unngås, og hvis du får slike spørsmål trenger du ikke svare i det hele tatt.

Prøv å snu samtalen

– Hva er det lurt å svare hvis andre stiller upassende spørsmål?

– Ett tips er å forsøke å snu situasjonen eller samtalen. «Ja, det var et interessant/krevende/spenstig spørsmål, hva tenker du selv om det?» Prøv å endre retningen på samtalen, råder Ingrid Elle-Dietrichson, som er ledertrener og coach for CoachTeam til KK.

Et annet alternativ er å rett og slett være ærlig og si at du opplever spørsmålet som ubehagelig, krevende eller vanskelig, selv om det kan være den vanskeligste veien å gå. «Hva om vi heller snakker om noe annet?» eller «Hvordan vil det være for deg om vi snakker om noe annet/velger et annet tema?»

– Det er viktig å være tydelig på hva du vil snakke om og melde pass eller si ifra på en vennlig måte hvis noen tråkker over streken din. For det kan skje oss alle og det trenger ikke å være vondt ment. Vi ser på verden med ulike øyne, har ulik toleransegrense og ulike erfaringer. Det kan være både godt og ikke minst viktig å huske på hvis du opplever et spørsmål som ubehagelig, sier hun.

Ikke spør om dette

– Hva bør man absolutt ikke spørre om i sosiale settinger?

– Spørsmål som kan vekke ubehagelige følelser hos den andre kan det være lurt å holde seg unna. Temaer som kan være sårbare er for eksempel spørsmål knyttet opp mot når du skal ha barn eller om du skal ha barn, om ekteskap eller om du skal gifte deg, utseende, vekt, jobb, status, inntekt og materielle goder, forklarer Elle-Dietrichson.

Prøv heller å finne ut hva den andre vil bli glad for å svare på, og hva som kan utvikle seg til å bli en god samtale for begge parter.

Vi følger noen normer

– Dette synes jeg selv kan være vanskelig, for det kommer veldig an på settingen. I noen forumer kan man spørre om alt, bare man gjør det på en ordentlig måte. Mens i selskap og andre settinger har de fleste av oss noen normer som vi følger, sier Otterstad.

Disse normene er ofte tillært. Barn kan for eksempel være veldig direkte og spørre om de mest private ting på en helt naturlig måte. Dette med at det er fra barn og fulle folk man får høre det, er det faktisk noe i.

– Jeg vil tro emosjonelt intelligente mennesker holder seg langt unna direkte spørsmål om lønn, legning, sex, vekt, barnløshet og politisk ståsted. Temaer som alvorlig sykdom eller nære dødsfall er nok også i gråsonen over hva som lett kan bli sosialt overtramp, sier Otterstad.

Otterstad kommer med et godt tips: Hvis du er i tvil, spør deg selv om dette er et spørsmål du selv ville vært komfortabel med å få i et middagsselskap. Om ikke, så hold deg på trygg grunn og spør heller om hobbyer og interesser.

– Selv har jeg aldri vært begeistret for tørr smaltalk og forsøker heller å få sidemannen til å fortelle om seg selv på en litt annen måte enn hva vi vanligvis gjør. Hva gjør de glad og hvorfor blir de glade av det? Man kan være oppriktig interessert i et mennesket uten å være nysgjerrig på «trivialiteter» som lønn eller legning. Folk er som regel overraskende spennende, det gjelder bare å være ekte interessert, sier hun.

Kroppsspråket har også stor betydning

I sosiale settinger kommuniserer vi på ulike måter, og det er viktig å være bevisst på det når du har en samtale med andre.

– Det vi uttrykker på andre måter enn gjennom ord er også viktig i denne sammenheng. Jeg tenker da på kroppsspråk, for et nikk, et smil og energien du tar med inn i samtalen vil også prege dialogen, sier Elle-Dietrichson.

Det handler om å være til stede, fokusert og interessert. Gi den andre din fulle oppmerksomhet og lytt til hva vedkommende sier. Vær gjerne nysgjerrig, men på en måte som viser at du vil den andre vel.

– Ett råd er å begynne med et åpnet og litt ufarlig spørsmål. Let etter fellesnevnere eller noe som kan bygge bro mellom dere eller til den settingen eller situasjonen dere er i, sier Dietrichson.

For eksempel hvis du er i et juleselskap kan du stille spørsmål som: «Hva er ditt beste juleminne?», «Hvilken av julegavene du har gitt bort i år er du mest fornøyd med?» eller «Hva betyr julen for deg?». Her kan du lett finne oppfølgingsspørsmål og skape en god samtale.

Skroll til toppen