Utvikle meg som leder gjennom coachstudier

Endring er ingen Quick Fix prosess

Jeg ville lære mer slik at jeg kunne utvikle meg som leder. Jeg ville lære kommunikasjons- og coachingteknikker som var forankret i forskning og erfaring og som fungerte på den type mennesker jeg selv møtte i næringslivet. CoachTeam as – House of Leadership ga meg raskt denne troen. De kunne vise til en rekke referansekunder, og gjennom kontakter hos min tidligere arbeidsgiver Allergruppen, som hadde brukt CoachTeam mye, fikk jeg de nødvendige bekreftelsene på at dette var rett sted. Når jeg skulle bruke penger og tid i en travel hverdag ble jeg sikker på at dette var rett valg.

Som den realisten jeg er visste jeg at jeg var avhengig av bunnsolid tro både på coachstudiet og de jeg skulle lære av. Over år hadde min holdning til coaching gått fra usunn til sunn skepsis, og videre til nysgjerrighet, og til slutt til tro og lyst.

Da jeg begynte på coachutdanning hos CoachTeam – House of Leadership hadde jeg gjort skikkelig research på alternativene. Jeg hadde vært på informasjonsmøter hos 3 alternative studiesteder, men jeg opplevde disse som lite håndfaste, og for langt unna den business tilnærmingen på leder- og coachutdanningen jeg var ute etter.
I etterpåskapens lys var jeg nok i overkant skeptisk på den tiden, men jeg jeg var ute etter en skole som ikke spente ben på min økonomibakgrunn, men som kunne utvide min horisont og gjøre meg ytterligere bedre.

Coachutdanningen hos CoachTeam er også godkjent av Den Norske CoachForening(DNCF) og følger Norsk Bransjestandard for coaching. Det er et viktig kvalitetsstempel, Dessverre er det  for mange quick-fix utdanninger i markedet med useriøse “husserifiseringer”

Etter å ha fullført samtlige trinn over 18 intensive måneder, føler jeg at jeg kan uttale meg med tilstrekkelig tyngde. Moteordet “reise” føler jeg blir misbrukt. Det bør spares til spesielle anledninger som dette. Det har virkelig vært en reise. Gjennom tydelig bevisstgjøring av de ressursene jeg har i meg, har jeg utviklet meg på det jeg allerede var god på, og samtidig satt fokus på mine mange utviklingsområder.
I en slik prosess lærte jeg meg å slippe opp. Jeg turte etter hvert å åpne meg på problemer jeg hadde bevart som hemmeligheter, og jeg ble inndirekte presset til å ta et oppgjør med mine svake sider. Det føles helt umulig å skulle coache andre uten å være ærlig med seg selv, og også ta nødvendige grep.

Endring er ingen Quick Fix prosess. Det har tatt år å innarbeide vaner, og det er viktig å se at det også vil ta tid å endre dem.

En av mentorene på skolen sa en gang noe smart til meg – “det er ikke endringen i coachingtimen jeg tar betalt for, men virkningen av refleksjon mellom timene”. Dit skal jeg også. Jeg skal bli så sikker i faget at jeg oppnår resultater med de jeg coacher – mellom timene. For å komme dit, må jeg stille de jeg coacher spørsmål med lang holdbarhetsdato. Ikke lett, og nettopp derfor er dette en profesjon.

I min karriere har jeg vært selger, salgssjef, Salgsdirektør, markedssjef, administrerende direktør , styreleder, eier  og Gründer. Det meste av tiden i mediebransjen. Noe har jeg oppnådd stor suksess med, og andre ting har jeg ikke lykkes like godt med. Jeg er overbevist om at jeg ville kommet enda lenger om jeg hadde begynt denne utdannelsen mye tidligere, men livet er modning, og jeg har uansett kommet lenger enn de fleste jeg kjenner.
Flere vil aldri ta dette steget. Jeg burde kanskje si heldigvis, da det jo gir et karrierfortrinn, men det gjør jeg ikke.  Underveis i studiet har jeg endret meg.

Det at andre lykkes, og det å heie på andre tror jeg er en forutsetning for å komme virkelig langt.

Jeg har vært den eneste mannen på mitt kull. Jeg har ofte fått spørsmål på dette. Mitt svar er at dette i liten grad dreier seg om kjønn. Det dreier seg om viljen til å utfordre seg selv. Det er lenge siden gutter var slik og jenter var sånn. Det er fremdeles store forskjeller på mennesker men kjønn er nok det minst avgjørende. For å bli sertifisert Coach trenger jeg nå 125 godkjente coachingtimer, og jeg jobber nå frem et konsept rettet mot næringslivet, der jeg skal bidra til at salgsrettede avdelinger utnytter det samlede potensialet som ligger i salgsstyrken deres. Jeg vil ikke satse på coaching på fulltid men gjøre dette ved siden av andre ting, samtidig som alt jeg har lært kan implementeres i den lederrollen jeg har i dag.

Også i privatlivet har jeg stor nytte av min nye kunnskap. Mye i livet dreier seg om konstruktiv kommunikasjon og dette er mye av kjernen i det jeg har lært på CocahTeam  as – House of Leadership. Jeg har gått på mange kurs i min karriere.

Mange smarte ting har blitt sagt der og mye har jeg tatt med meg, men ingenting kan sammenlignes med dette. Her er det snakk om dypere og varige endringer.

I mai i år utga jeg diktboken «Fredager på Face». Boken er nå trykket opp i andre opplag og har fått veldig god mottakelse. Før jeg startet på CoachTeam drev jeg ikke med dikt i det hele tatt, men refleksjonsprosessen jeg har vært med på å skape selve diktene men også vært en driver i selve utgivelsesprosessen.

Atle Øi er 50 år, økonomiutdannelse og har senere lest juss.  Har blant annet jobbet i Radio 1, Kanal24, TVNorge, DoubleClick og Kort Sagt. Som adm. Direktør i Tyske AdLINK Internet media fikk han mulighet til å kjøpe ut det norske selskapet, og etter flere års kraftig vekst ble selskapet solgt til Allergruppen. (Se forøvrig Linkedin) Etter 4 år som markedssjef i Norges Golfforbund jobber han i dag som salgssjef i Tellus Works – et TV produksjonsselskap som produserer programmer –  sendt i over 70 land.

Skroll til toppen