Ekspert om samlivsbrudd: – Du trenger ikke «closure»

«JEG MÅ BARE SPØRRE OM ÉN SISTE TING». TJA, MÅ DU EGENTLIG DET?

Plutselig og helt ut av det blå sier kjæresten din at forholdet ikke fungerer og at han eller hun vil gjøre det slutt. Du får ingen god forklaring eller begrunnelse, og blir sittende igjen med tusen ubesvarte spørsmål.
Alle som har opplevd å bli uventet dumpet eller ghostet ved hvor vondt det kan være og hvor belastende det er for selvbildet og den psykiske helsen.

Det kan føles vanskelig å gå videre i livet, og da er det lett å søke «closure», altså en siste samtale om hva som egentlig gikk galt i forholdet og hvorfor det ble slutt.

«Jeg må bare spørre om én siste ting».
«Jeg trenger å vite hvorfor han ghostet meg».

Det høres kanskje lurt ut, men for de aller fleste vil det bare gjøre bruddet verre. Derfor kan det være lurt å motstå trangen til å ha enda en samtale om forholdet og hva som gikk galt.

Fjerner ikke ubehaget etter bruddet

– Jeg syntes egentlig Mel Robbins sier det så fint «Du trenger ikke closure, du trenger å gå videre». Mange tenker nok at de trenger svar og at de trenger å vite hvorfor, men det vil som regel ikke få smerten til å forsvinne.
Det sier Lene Fjellheim, som er coach og ledertrener i CoachTeam as til KK.

I mange tilfeller har personen allerede gitt deg svaret du trenger, og tausheten deres etter bruddet sier mye. Det forteller deg at personen er ferdig og at han eller hun ikke kan gi det du trenger.

– Noen leter etter closure og en avslutning fordi de vil fjerne ubehaget etter et brudd. Men du trenger ikke en dialog, du trenger å lukke døren, råder Fjellheim.

For mange vil det hjelpe å godta at handlingene til den andre personen er den eneste forklaringen du trenger. Vær takknemlig og minn deg selv på at du fortjener mer.
Når du tillater at tankene og energien din stadig går tilbake til hva dere hadde, hvordan slutten ble og hvorfor det ble slutt, er det som om du lar eksen flytte inn i hodet ditt og okkupere plass og energi.

– Når du klarer å akseptere at det er slutt, kan du også lettere gå videre i liver ditt, sier Fjellheim.

Annerledes hvis dere har barn

– Det er ikke alltid nødvendig å snakke ut om alt etter et brudd, spesielt ikke hvis forholdet var kortvarig og ikke så seriøst. Da er det bedre å legge forholdet bak seg og gå videre i livet. Ikke føl at du må ha en seriøs og avsluttende samtale.
Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.

– I hvilke tilfeller kan en avsluttende samtale være nødvendig?

– Hvis dere har barn sammen er det viktig å ha en avsluttende samtale, og prøve så godt dere kan å samarbeide på best mulig måte, råder han.

Studier viser at barn sliter mest når foreldrene ikke kan snakke sammen og snakker stygt om hverandre.
– Sett dere ned og snakk om hvordan dere skal leve denne nye livsstilen på en god måte. Hvis det ikke frister, så gjør det for barnas skyld. Et godt samarbeid er veldig viktig, sier Winther.

Sliter du med å komme over eksen? Dette er nøkkelen, ifølge ny forskning

Dersom du har behov for legge forholdet bak deg, kan du ifølge Fjellheim gjøre denne øvelsen:

1. Tilbakeblikk
Se tilbake på tiden dere har hatt sammen. Skriv ned det du verdsatte å gjøre sammen og det du likte med deg selv når dere var to. Du kan også skrive ned om det er ting med deg selv du opplevde å miste eller måtte gi slipp på ved å inngå kompromisser.

2. Aksept
Aksepter at noen mennesker kommer inn i livet ditt og forsvinner ut av det igjen, uten at du kan styre eller kontrollere det.

3. Lær
Se over det du har skrevet i punkt 1, og tenk over hva du har lært om deg selv i denne relasjonen og i denne tidsperioden.

4. Rydd fysisk og mentalt
Pakk bort minner som ikke gjør det godt å se eller føle på. Snakk høyt til deg selv og bli ferdig med minnene og historiene. Se for deg at du pakker de ned i en eske og legger bort på loftet, gir det bort eller brenner det.

5. Fremtid
Se fremover. Hva vil du være kjent for, hva skal sies om deg når du møter nye mennesker? Finn tre ting som er viktig for deg og jobb med å leve ut disse egenskapene når du møter gamle og nye venner. For eksempel tillitsvekkende, fleksibel, vennlig, morsom, løsningsorientert, kreativ eller lignende.

Tenk over verdiene dine og bestem deg for at du ikke skal gå på kompromiss med de. Hva er viktig for deg i en relasjon? Hvorfor er det viktig?

– Jeg tror at vi vokser og lærer av alle mennesker og episoder vi møter på vår vei. Å tenke på denne måten gjør det enklere å ha mestringstro og kunne tenke positivt på fremtiden. Jeg elsker Pippi-sitatet «dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert», sier Fjellheim.

Journalist: Marie Kvitrud, gjengitt med tillatelse

Skroll til toppen