4MAT preferansesystem – et verktøy i hverdagen

Storfan for livet

Jeg elsker 4MAT, ja nesten like høyt som jeg elsker han jeg deler livet med. Selvsagt kan jeg irritere meg grønn over ting han både gjør og sier, samtidig vet jeg at jeg trenger å utfordres på hvordan jeg møter ulike situasjoner.

Kanskje, i hvert fall velger jeg å tro det, er det mye på grunn av 4MAT at jeg klarer å se og forstå hvor viktig det er å omfavne forskjellighet i hverdagen. Det være seg innenfor husets fire vegger eller på møterommet på jobb.

Så hva er 4MAT? Fire matretter som omfavner hele næringskjeden og skaper et godt kosthold? Slett ikke. Det bidrar riktignok til et sunt blikk, men det har ingenting med fast føde å gjøre. Det er et preferansesystem som viser deg hvordan du kommuniserer best med ulike mennesketyper og et verktøy som styrker emosjonell intelligens raskt og effektivt. Kort sagt – food for thoughts.

4MAT tar utgangspunkt i fire grunnleggende måter mennesker oppfatter og prosesserer informasjon på. 4MAT kaller det læringsstiler. Vi har alle våre preferanser, helt ned til hvordan vi lærer nye ting.

Å møte sol og vind med 4MAT i sinn

I påsken fikk jeg nok en bekreftelse på hvor forskjellige preferanser min mann og jeg har. Vi var klar for skitur. Han sjekker yr og vindstyrke, mens jeg ser solen utenfor vinduene og tenker umiddelbart at jeg vil på fjellet.

Han konkluderer med at det er sterk vind i kastene og at det beste vil være en skitur i løypenettet rundt hytten. Jeg er av en helt annen oppfatning og har allerede blandet saft og pakket sekken. Etter et kort familiemøte blir vi enige om å kjøre mot fjellet og se om det er reel vind eller meteorologiske antagelser det er snakk om.

Denne gangen var det jeg som fikk rett. Solen skinte, vinden var fraværende og det ble tur på fjellet, men det skal sies at det flere ganger har hendt at mine vurderinger og kreative krumspring har manglet et lite snev av både sikkerhet og HMS vurderinger.

Jeg ser muligheter, mannen min bringer inn realisme. For noen år siden ville jeg sagt begrensinger. Nå vet jeg at han ser noe annet enn meg og jeg vet at vi trenger begges blikk. Det samme har jeg opplevd i arbeidslivet.

Ved å snu frustrasjon og irritasjon til nysgjerrighet og interesse skapes gode team. Ved å forstå meg selv, kan jeg i større grad forstå andre og først da kan jeg strekke meg.

På årets påsketur strakk jeg også strikken. Jeg klarte ikke å dy meg og i bakkene opp mot fjellet snudde jeg meg og ropte:

«Tenk hva dere hadde gått glipp av hvis dere ikke hadde hatt meg i familien»! Da kom det tørt fra mannen:

«Og tenk hvor mange ganger vi hadde måttet grave oss ned hvis ikke det hadde vært for meg…

3-5 mai 2023, 4MAT sertifiseringskurs

Du leser mer og melder deg på ved å trykke på lenken over.
Blir du med?

Ingrid Dietrichson

Skroll til toppen