Ta kontroll over stresset

Stress er vanligvis ikke farlig

Frida Charlotte Madsen Basma er rådgiver i NITO, Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon. Hun forteller at NITO, i samarbeid med CoachTeam – House of Leadership, arrangerer stressmestringskurs. Det er CoachTeam som står for det faglige innholdet. Kurset er et tilbud til medlemmene. Rådgiveren sier at stressmestringskurs definitivt kan være til nytte for personer som kjenner på stress, er i ferd med eller har opplevd å bli utbrente, uansett grunn.

Hun påpeker imidlertid at stress i seg selv ikke er farlig. Vi alle opplever og vil oppleve stress fra tid til en annen. Stressreaksjon er en normal reaksjon hvor kroppen signaliserer økt alarmberedskap i situasjoner hvor det er nyttig å handle raskt. Det kan være at du må løpe til bussen, har litt dårlig tid på å forberede deg til et møte eller må være rask for å rekke å lage middag før ungene skal på trening. Dette er ikke farlig, heller nødvendig, men det blir farlig når stresset blir langvarig. Når man ikke får tid til å hente seg inn igjen, og kroppen konstant er i beredskap.

Kurset hjelper deltakerne å bli kjent med egne signaler på stress, og ikke minst hvordan man tar kontroll over stresset og skaper seg en bærekraftig hverdag, sier Frida Charlotte Madsen Basma som  samarbeider med ledertrenere og coacher i CoachTeam.

Jeg anbefaler alle som vurderer stressmestringskurs å lese kursbeskrivelsen nøye og spørre kursansvarlig hvis du har spørsmål om kursinnhold og læringsutbytte. I tillegg kan det være lurt å tenke igjennom om man ønsker å ta et fysisk eller digitalt kurs.

Nyttige verktøy

Frida Charlotte Madsen Basma gir noen eksempler på verktøy som læres bort på stressmestringskurset.

Stresshjulet:

Et verktøy som lærer deg å bli kjent med hvilke områder i livet ditt som skaper stress, hva som utløser stresset og hvordan du kan prioritere bærekraftig framover slik at stressnivået minskes.

Teknikker og bevisstgjøringsøvelser:

Ved å være bevisst hva som skjer i kroppen din, og bruke teknikker som fungerer, vil du være i stand til å ta mer kontroll over stresset og skru ned stressaktiveringen i kroppen. Du blir rett og slett bedre kjent med deg selv og hva du trenger/hvilke behov du må fylle for å unngå å bli utbrent/kjenne på langvarig stress.

Deltakeren lærer seg å kjenne igjen egne stress-symptomer, som er første steg til å kunne gjøre noe med situasjonen. Jeg liker å tenke på det som et trafikklys; grønt, oransje og rødt, sier Frida Charlotte Madsen Basma.

Grønt lys kjennetegnes av at vi befinner oss på et stadium hvor vi har et bra energinivå og hverdagen er fri for langvarig negativt stress. På oransje lys må vi sørge for å ta grep og senke stressnivået før det blir rødt. Og blir det rødt, må vi vite hva vi skal gjøre for å havne tilbake på det grønne lyset igjen.

Frida Charlotte Madsen Basma forklarer at dette er ulikt for alle, med unntak av grunnleggende faktorer som søvn, mat, aktivitet og tid til sosiale relasjoner. Noen får energi av å ha mer tid til sosiale relasjoner, noen henter energi fra turer i naturen, mens andre får energi av å trene eller ligge på sofaen å lese.

Coachene mener, på generelt grunnlag, at man ikke trenger å delta på stressmestringskurs over lengre perioder, hvis man på sitt første stressmestringskurs lærer seg verktøy som man kan ta i bruk for å kjenne igjen og regulere egne stress-symptomer. Det som er avgjørende er å faktisk ta i bruk verktøyene i egen hverdag, øvelse gjør mester.

Dette er utdrag fra artikkel i kk.no 9 mars 2023

Her kan lese hele artikkelen:
Dette trenger du ikke å klare alene

Journalist: Merete Sillesen

Skroll til toppen