Tap og sorg må bearbeides

Journalist Sindre Nordengen har i Allers 19 feb 2018 skrevet om Benedicte Finnema som fikk livet snudd opp ned i en slalom ulykke. I artikkelen gir Erica Grunnevoll i CoachTeam noen faglige råd om tap og sorg. Vi takker Sindre for godt samarbeid.

Benedicte har tidligere tatt leder- og coachutdanning hos oss og vi er virkelig imponert over Benedicte og måten hun forholder seg til ulykken på. Hun sier selv i artikkelen:

Min historie handler om å mobilisere viljen. Jeg har blitt mer oppmerksom på å føle glede og faktisk oppdage hvor flott det er ute når solen skinner. Den største omstillingen har vært å lære å leve med og ikke i sykdommen. – Jeg har vært nødt til å ta en dag av gangen, og jeg lar sorg og savn rase i kroppen til jeg er ferdig med det den dagen.

Det Benedicte har vært gjennom, har gitt henne et annet perspektiv på livet. – Jeg tar ikke lenger livet for gitt, og har blitt mer oppmerksom på å føle glede og faktisk oppdage hvor flott det er ute når solen skinner.

Benedictes råd til deg som sliter:

– Skriv dagbok
– Kvitt deg med mennesker som tapper energi og venner i «forkledning»
– Stol på deg selv og vit at du er din egen arkitekt i ditt liv
– Det er ingen skam å snu og senk kravene til deg selv og omgivelsene

ANDRE VERDIER: Det Benedicte har vært gjennom, har gitt henne et annet perspektiv på livet. – Jeg har blitt mer ydmyk og tar ikke lenger livet for gitt, sier hun.
TURVENN: For Benedicte er det meditasjon å være sammen med hjertet hennes Ollie. – Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten ham. Ollie har blitt støttekontakt, aktivitør, pelsterapeut og følgesvenn.
STERKERE: Det Benedicte har vært gjennom, har gjort henne sterkere. – Det handler om overlevelsesinstinkt. Det sitter mer i hodet enn kroppen.
GIR LIVSGLEDE: Å være kreativ betyr mye for Benedicte. – I dag har jeg funnet nye hobbyer, som strikking, å glede meg over, sier hun.
LEVER ANNERLEDES: Både på jobb og privat har Benedicte vært høyt og lavt hele livet. Nå går alt langsommere. – Alle de små tingene i hverdagen, som jeg tidligere tok for gitt, tar lenger tid.
TØFF OMSTILLING: Det verste med ulykken, er at Benedicte, som var en aktiv alpinist,  ikke lenger kan gjøre det hun gjorde før. – Å miste noe som har vært selve livet er krevende, men min strategi har vært å skape livet etter forutsetningene og ikke begrensningene.

Erica’s råd:

Når du kommer i en livskrise er kroppen din i beredskap og jobber for å overleve, noe som kan gi både kroppslige og psykiske symptomer. Det er imidlertid viktig å huske på at disse reaksjonene – som er helt normale i en unormal situasjon – i de aller fleste tilfeller vil gå over av seg selv, men at du trenger en periode hvor du kan reorganisere og finne tilbake til en ny identitet. – Det er viktig at du tillater deg å kjenne på det som er vondt og sørge over det som er borte. Alvorlige livshendelser innebærer ofte tap av noe, og for å kunne gå videre må man vinke farvel til den du var, eller det livet du levde. Det hjelper ikke å bare tenke positivt så går det over. For hvis du ikke bearbeider det du har opplevd, så vil det innhente deg, før eller senere, sier Erica Grunnevoll, prest, DNCF sertifisert coach og partner i CoachTeam. 

På et tidspunkt, noe som vil variere fra person til person og som noen søker hjelp for, er det på tide å bestemme seg for å ville gå videre. – Det er viktig at folk husker at vi er mer enn det som har skjedd oss, og at vi ikke lar det definere hvem vi er. Livet blir ofte noe annerledes etter en krise, men for dem som tillater seg å vinke farvel og sørge over tapet, blir livet for de fleste både godt og verdig igjen.

Skroll til toppen