Ledere trenger relasjonell kompetanse som coachutdannelsen gir

Steinar hører alltid på musikk om morgenen. Høy musikk, som gir masse energi. Gjerne rock.

– Jeg er en gammel rocker vet du. Her går det i Radio Rock, hvis jeg er alene på kontoret. Ellers så spiller jeg litt mer allround musikk, hvis flere av kollegaene mine har kommet inn. Høy musikk på morgenen, gir en deilig start på dagen, sier han entusiastisk gjennom telefonrøret.

Han jobber som coach og rådgiver hos Din Utvikling. Individuell oppfølging gjennom NAV, samt omstillingsprosesser for større næringslivskunder, er noen av de tingene han jobber med. I tillegg har han sitt eget selskap, CoachSupport. Steinar begynte på sin coachutdannelse hos CoachTeam as – House of Leadership i 2006.

– Jeg er en sånn gründertype, og jeg har alltid likt å jobbe med mennesker. Nå gjør jeg det på en annen måte enn før. Tidligere jobbet jeg innen IKT, finans og i industri. Jeg har gründet noen selskaper som gjorde det bra, og solgte de videre. Mange jern i ilden. Jeg liker å skape ting, foredle, og å få til ting, sier Steinar.

– Høsten 2005 så jeg et TV-program om coaching, og ble utrolig fascinert av det jeg fikk vite om resultater og metoder. Jeg begynte å gjøre undersøkelser på nett, og synes CoachTeam as – House of Leadership virket som en god match, i og med at de var næringslivsrettet, forteller han videre.

– Denne utdanningen har gjort meg mer bevisst i forhold til hvem jeg er, mine verdier og hva jeg vil. Den har også gjort meg nysgjerrig på andre mennesker som jeg tidligere opplevde som fjernt fra meg selv og mitt verdensbilde. Gjennom å ha fått venner med flerkulturell bakgrunn og kunne stille de riktige spørsmålene som inviterer til konstruktiv kommunikasjon, har jeg fått et større perspektiv og forståelse for både likheter og ulikheter. Men ulikhetene er ikke lenger “truende” for meg nå som jeg forstår. Og jeg har oppdaget at vi har langt flere likheter enn jeg før trodde. Før trodde jeg vi sto langt fra hverandre. Nå ser jeg hvor langt vi kommer med dialog.

– Etter oppfordring, inspirasjon og input fra mine flerkulturelle venner har jeg laget et egen kurskonsept som handler om flerkulturer og det å finne sin identitet. Der bruker jeg masse verktøy fra coachutdannelsen hos CoachTeam, forteller han videre.

– Jeg liker å reflektere sammen med andre. Etter coachutdannelsen vil jeg nok si at jeg er mer reflektert, vitebegjærlig og nysgjerrig. Jeg er mer åpen for nye vinklinger, ulike verdisyn. Forskjeller er spennende! Vi behøver ikke være enige. Dette bruker jeg masse i jobben min i dag. Jobben min gir meg mening og ringvirkninger til mange mennesker. Jeg elsker jobben min og gleder meg til hver dag, sier han og smiler med masse energi i stemmen.

Når Steinar blir bedt om å tenke tilbake til det aller, aller beste med hele utdanningsforløpet, svarer han;

– Det mest magiske var å jobbe med modelleringsoppgaven, hvor jeg fikk anledning til å modellere tre fantastiske ledere som hadde fått toppscore fra sine medarbeidere på en miljøundersøkelse hos Kongsberg Defence and Airospace. Vi lagde en analyse av ledere som var spesielt flinke til å gi konstruktive tilbakemeldinger og hvilken effekt dette hadde på medarbeidere. Det var magisk å finne fram til disse ledernes strategier, overbevisninger og å skjønne hvordan de brukte sine ressurser. En del av det vi fant ut, kan dere lese i en artikkel hos Ukeavisen ledelse, forteller han ivrig og i høyt tempo.

– Etter coachutdanningen, vil jeg også si at jeg har blitt flinkere til å leve mer i nuet. Jeg er flinkere til å lytte og å være interessert. Det merkes at jeg er flinkere til å kommunisere, og jeg er observant og kan f.eks. legge merke til andres Metaprogrammer slik at jeg lettere tar hensyn til ulikheter, reflekterer han videre.

– Og det har blitt et lite skifte i forhold til prioritering av verdier. Før sto penger og suksess ganske høyt opp på listen. Nå står ting som gode kollegaer, samhold, raushet, faglig utveksling høyest på verdilisten min, fortsetter han.

Hva vil du si til bedrifter som vurderer om de skal investere i denne typen utdanning og kunnskap til noen av sine ledere?

– Menneskene er bedriftens viktigste ressurs. Det er viktigere enn noen gang at medarbeidere trives og motiveres. Mange ledere har en ubevisst og uhensiktsmessig adferd i forhold til sine medarbeidere. Ledere kan være dyktige rent faglig og administrativt. Men midt i en hektisk hverdag blir alt for ofte det mellommenneskelige en salderingspost. Derfor trenger ledere spesielt mellommenneskelig kompetanse som dette, sier han avslutningsvis.

Skroll til toppen