Fra ferie til jobb: Slik setter du i gang høsten

Overgangen fra late feriedager til effektive arbeidsdager kan kjennes brå, både for ledere og medarbeidere. Som leder kan du bidra til at medarbeiderne dine får en motiverende og god start. I tillegg kan du bruke anledningen til å legge et godt grunnlag for tiden framover.

Publisert i Dagens Perspektiv 31 juli 2019
Gjengitt med tillatelse

Ferie gir kreativitet

Ledertrener og kursholder Lene Fjellheim i CoachTeam mener perioden etter ferien kan være gull verdt for å få opp nye ideer og tanker om hvordan virksomheten kan drives.

Ferie kan gi mye kreativitet. Folk får ofte litt nytt perspektiv når de får jobben litt på avstand, forteller hun.

Mange kan ha gjort seg tanker om andre måter å gjøre ting på, eller oppgaver de ønsker å ta på seg eller overlate til andre, mens de har ligget i hengekøya eller sittet på bryggekanten. Her kan det ligge mye gull, og det er spennende å forsøke å fange opp dette før alle blir slukt av hverdagen igjen, sier hun.

Sjekk inn med medarbeiderne

Hun mener alt for mange går rett inn i stresset igjen etter ferien.
Framfor å forvente full effektivitet fra første dag, anbefaler hun derfor å bruke anledningen etter ferien til å løfte blikket og få pratet litt uformelt med medarbeiderne.

Sjekk inn med de som er tilbake. Hør hvordan det går og ta en uformell prat om det som skal skje fremover. Er det mange som er tilbake samtidig går det an å samle alle til et uformelt treff, der det er åpent for å tenke kreativt om det som skal skje framover.

Blanke ark og fargestifter

Fjellheim mener at den første tiden etter ferien er en god periode for å revurdere hvordan man gjør ting, og se om det er nye rutiner som bør etableres.

Mange opplever høsten, i likhet med januar, som en tid med blanke ark og fargestifter. Folk er ofte i modus for å se framover og diskutere hvordan man kan gjøre ting på nye måter, forteller hun.

Kanskje det for eksempel er ønske om å innføre nye rutiner for internkommunikasjon, en månedlig felleslunsj eller en fast epost fra sjefen med oppdateringer hver fredag? Slike ting kan luftes, og så kan man følge opp de beste forslagene mer formelt senere, anbefaler hun.

 Mange opplever høsten, i likhet med januar, som en tid med blanke ark og fargestifter.

Ha tålmodighet

Hun mener ledere må regne med at tannhjulene ikke går like raskt rundt rett etter ferien.

Innstill deg på at det tar litt tid på å komme i gjenge igjen. Ofte har noen oppgaver blitt forsømt i ferieukene, mange har en del å ta igjen etter at de har vært borte og det kan være vanskelig å få tak i de rette personene når noen fortsatt er på ferie.

Fjellheim tror ledere gjør klokt i å gi medarbeiderne og eventuelle mellomledere litt slack de første dagene etter ferien.

Husk at folk kommer tilbake med ulike opplevelser etter ferien. Noen har hatt totalt fri og trenger tid til å gni søvnen ut av øynene og komme ajour. Andre har hatt en slitsom ferie og er kanskje ikke så uthvilte. Ikke forvent full effektivitet, som om de var på jobb i går, da blir det lite lystbetont å være tilbake, advarer hun.

Innstill deg på at det tar litt tid på å komme i gjenge igjen

Se de ansatte

Fjellheim anbefaler alle ledere å ta seg tid til en prat med de som er tilbake fra ferie. Da opplever de ansatte å bli sett av sjefen, noe forskning tyder på at er avgjørende for jobbmotivasjonen.

Vi vet at det aller viktigste for å få energi og motivasjon på jobb er å bli sett og få tilbakemeldinger og anerkjennelse. Selv om ledere ofte oppleve at de har lite tid, så er det å prate med de ansatte noe av det beste de kan bruke tiden på, mener hun.

Still forberedt

Selv om mange ledere ikke kopler seg helt av i ferien, har andre forsøkt å skjerme seg mest mulig. Fjellheim anbefaler likevel ikke lederne selv å komme helt uforberedte første dag på jobb.

Jeg anbefaler ledere å bruke siste dag i ferien på å oppdatere seg og komme litt inn i det igjen. Det gjør seg ikke å komme slentrende inn uten å ane noe om hva som har skjedd i løpet av sommeren eller planene for hva som skal skje framover.

Jeg anbefaler at ledere bruker siste dag i ferien på å oppdatere seg.

Ofte er det også noen i virksomheten som har holdt hjulene i gang gjennom sommeren. Fjellheim oppfordrer lederne til å ta en prat med disse, for å få en oppdatering og for å anerkjenne den jobben som er gjort mens alle andre har hatt pause.

Overgangen fra late feriedager til effektive arbeidsdager kan kjennes brå, både for ledere og medarbeidere.
Som leder kan du bidra til at medarbeiderne dine får en motiverende og god start. I tillegg kan du bruke anledningen til å legge et godt grunnlag for tiden framover.

5 tips til ledere ved jobbstart

  1. Møt forberedt første dag. Som leder bør du ha en viss oversikt over hva som har skjedd i løpet av sommeren og planene framover.
  2. Ha tålmodighet. Ikke regn med at alt er i fullt gjenge fra første dag, men at det tar noen dager før alle er i gang som før.
  3. Sjekk inn med medarbeiderne. Ta deg tid til en uformell prat med de som kommer fra ferie.
  4. Fang opp nye ideer og perspektiver. Bruk anledningen når folk ser jobben med litt nye øyne til å få innspill og diskutere hvordan dere jobber.
  5. Bruk anledningen til en ny start. Tenk over om det er rutiner som bør etableres eller endres, for å få en god høst.

Journalist Katrine Gramnæs; Publisert i Dagens Perspektiv 31 juli 2019
Gjengitt med tillatelse

 

Skroll til toppen