Dette ønsker voksne barn fra foreldrene sine

Når barna er små er de selvfølgelig helt avhengig av deg. Du må gi dem mat, kle på dem, hente i barnehagen, sørge for at de har nok klær og mase om tannpuss.

Etter hvert som de blir eldre blir de (heldigvis) litt mer selvstendige, men mange kan også oppleve det som sårt at barna forsvinner litt bort fra dem.

Barna blir voksne, flytter bort, etablerer nye relasjoner, får sin egen familie og det er helt naturlig at forholdet mellom dere endres.

Det er likevel mulig å opprettholde et nært og godt forhold til barna dine gjennom hele livet, og eksperter gir deg noen enkle og konkrete råd for å klare det.

En stor overgang i livet

– Voksne barn, tygg litt på det uttrykket. De er voksne men du kaller dem kanskje barn fremdeles, for de er jo dine barn. Det kan være krevende for oss foreldre å skifte fra «fikser»-rollen til «dette fikser du»-rollen.

Det sier Lene Fjellheim, som er coach og ledertrener i CoachTeam as til KK. Hun er selv mor til to sønner på 26 og 28 år, og bonusmor til datter på 33 år.

Mange av oss har likt å være den løsningsorienterte, og den som fikset og ordnet for barna. Alt fra skøyter i siste liten til en aktivitetsdag, til å ta ut en flis fra fingeren. Vi har følt oss betydningsfulle, og noen har trengt oss.

– Når barna blir større går du gjennom en løsrivningsperiode, hvor du blir bedt om å stå rundt hjørnet fremfor å kjøre helt bort til huset og hente barnet ditt. De slutter å klemme deg i offentligheten, og foreldrene går fra å være betydningsfulle til å bli sett på som et masete, nødvendig onde, sier Fjellheim.

Ikke prøv å oppdra dem

– Du må se på de voksne barna dine som mennesker, og ikke bare som ungene dine. Det er viktig å behandle dem med respekt og ikke være så opptatt av å oppdra dem hele tiden.

Det sier Elin Gullesen Bratt, som er relasjonsekspert og coach i Relasjon i Nor, til KK. Hun er pedagog og har blant annet holdt kurs i hvordan man kan utvikle og bevare forholdet til barna.

Husk at barna dine er store eller voksne, og at de vet og kan mye selv.

– Øv deg på å lytte til det de forteller og snakker om. Det er naturlig at du har lyst til å hjelpe ungene dine slik at problemene går over, men da går du i fellen. Du kan ikke redde ungene dine med gode råd, sier Gullesen Bratt.

Når du gir råd er det basert på det du selv synes er lurt, men du er jo en hel generasjon eldre enn dine barn og tenker på en helt annen måte.

– Som regel ønsker nok barna dine at du skal lytte og vise interesse for dem. Ofte vet de svaret på problemene sine selv, men det er godt å lufte tankene og følelsene litt. Slapp mer av, og forstå at du ikke kan oppdra de store barna dine. Det er for sent, sier hun.

Slik får dere et godt forhold

Det handler om å få en så god relasjon at dine voksne barn har lyst til å tilbringe tid med deg, fremfor at de kun føler seg forpliktet til å komme innom når det er forventet.

Du tenker kanskje at det er rart å bli venn med barna dine, men forelderrollen endrer seg når barna blir større. De færreste voksne setter pris på å bli behandlet som om de ikke klarer å ordne opp selv. Vær heller en venn, råder Fjellheim.

Å bli fortalt hva du som mor/far ville ha gjort, hva du syntes er smart å gjøre og lignende, kan føre til større avstand.

– Det beste du kan gjøre er å skape trygghet om at du alltid er der når du trengs. Still de gode spørsmålene, som du ville gjort om det var en yngre kollega som delte et dilemma med deg. Noen ganger ønsker vi bare å dele noe uten å få forslag til løsning, sier hun.

Ikke si alt du mener

Tenk likesinnet når du er så heldig å være sammen med barna dine. Inviter til å gjøre hyggelige ting sammen, men bruk aldri ord som «dette skylder du meg, jeg som har gjort så mye for deg» og lignende. Si heller “Jeg inviterer gjerne på middag – når passer det for deg?»

La dem få bestemme selv hvordan de vil oppdra sine barn (eller sine dyr), uten at du tenker at dine meninger burde høres. Å komme med dine meninger kan skape konflikt og avstand.

– Vær heller raus og til stede overfor barn og barnebarn, uten å kritisere, råder Fjellheim.

Det er også lurt å holde seg oppdatert slik at du forstår den verden dine voksne barn lever i, for eksempel innen teknologi.

6 gode vaner

Huffpost har samlet 6 gode vaner som kan sikre et godt forhold til dine voksne barn:

1. Slutt å gi uønskede råd.

2. Vis at du tror de takler vanskelige situasjoner.

3. Slutt å gi dem skyldfølelse.

4. Spør om hva de tenker om relasjonen deres.

5. Unngå å si hva de bør tenke eller føle.

6. Respekter grenser i forholdet.

Journalist: Marie Kvitrud
KK Publisert 

Gjengitt med tillatelse fra journalist

BLI INSPIRERT!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og bli inspirert et par ganger i måneden.

Vi sender ikke spam, og vi deler ikke e-post adressen din med andre.

Skroll til toppen