Stopp mobbing, det er lov å bry seg!

Har du opplevd å bli skikkelig trigget av noe du har sett etter hørt?

Har du opplevd å bli skikkelig trigget av noe du har sett etter hørt? Slik var det for meg i dag. Jeg har akkurat sett Erlend Grødal sitt foredrag  «det er lov å bry seg» streamet live fra Røros videregående skole. Og det foredraget traff meg midt i hjertet OG rett i magen, det er der følelsene mine sitter. Og apropos følelser så er det selvfølelsen jeg snakker om. Du kjenner til selvfølelse ikke sant? De tanker og følelser du har om deg selv og din egen verdi. Din betydning, din identitet.

Det er lov å bry seg

Erlend snakker om å bry seg, og i dette tilfellet relatert til mobbing i skolen. Han snakker om å ikke være en sau, en som bare observerer og flyter med, en som på sett og vis gir et stilltiende samtykke til det som skjer av urett, selv om den indre stemmen forteller at det er galt. Har du opplevd det?

De tause sauene

Jeg har i mitt skoleliv vokst opp med en gjeng med sauer rundt meg. Noen gode venner. Og noen mobbere selvfølgelig. Det var jeg som var utsatt for mobbingen. Mobberen kjørte sin hersketeknikk og sauene sto stille og så på. Jeg var overbevist om at sauene var enig med mobberen, siden de ikke grep inn eller sa noe.
Jeg var absolutt ikke en stille og sjenert jente. Jeg var tøff, frittalende og som nå, i overkant opptatt av ærlighet og rettferdighet. Jeg blandet meg inn i andres krangler, og ba dem kutte ut.  Jeg kunne bryte inn i en konflikt å si; slutt å ta de som er mindre enn deg, finn deg en på din egen størrelse om du må. Jeg brydde meg, høylytt. Jeg fikk betale for det. Det var antagelig derfor det var gøy å ta meg, å få knekke «den sterke» er jo virkelig en stor seier.
Mobberen knakk meg aldri, og jeg var aldri et «mobbeoffer». Jeg så meg selv aldri som et offer, men forsto etter en stund at det ikke var noe jeg kunne gjøre. Jeg måtte bare holde ut. Mobberen gikk i lovpålagt grunnskole og der måtte jeg være også. Jeg fikk beskjed av læreren om å ikke være så nærtagende. De fikk aldri se tårene mine, eller angsten jeg bar under hjertet i skolehverdagen min. Ikke den knuste selvfølelsen heller. Jeg visste at det kom, og var alltid forberedt på et bakholdsangrep. Hvis mobberen var hyggelig med meg, visste jeg av erfaring hva det betydde, noe var i gjære og ville snart skje. Jeg la min energi i å forsøke å kontrollere det meste rundt meg. Og ble skikkelig god til å stå opp for, og forsvare andre. Jeg lagde meg ett tøft image som skulle skremme andre fra å prøve seg. Og jeg fikk et «tema» rundt tillit til andre mennesker.

Jeg var i mange år overbevist om at sauene var enige med mobberen, de turte bare ikke si det! Jeg betraktet sauene som feige, men var allikevel alltid litt redd dem. Det har preget meg langt inn i voksenlivet. Jeg takket nei til invitasjonen om 5, 10 og 15 års gjenforening fra ungdomskolen. Et sted var jeg vel redd for at alle ville være mot meg om jeg kom til disse festene. Jeg var redd for at vi alle skulle falle inn i mønsteret fra ungdomskolen. Jeg vet i dag at jeg ikke var alene om å føle det sånn, men det jo ikke noe vi går rundt og snakker om som voksne? At du er redd for å dra på klassefest!! Når du er 30 år!!

Når invitasjonen til 20 års klassefest kom, takket jeg umiddelbart nei. Og ombestemte meg brått dagen før! Jeg dro på klassefest med hjertet i halsen og klump i magen, 35 år gammel. Jeg kjørte den kvelden, da hadde jeg en flukt mulighet!!

Unnskyld Mina

Jeg er så glad for at jeg dro. Jeg havnet som bordkavaler til en av sauene. Sauen utrykte stor glede over å se meg, fortalte at han hadde sett etter meg på de andre sammenkomstene. Sauen hadde tenkt mye på meg i de 20 årene som var gått etter at vi gikk ut av ungdomskolen. Han hadde ofte lurt på hvordan det hadde gått med meg. Han hadde tenkt mye på all trakassering jeg hadde vært utsatt for. Jeg ble veldig overasket da han sa det, og møtte han med; men du var jo aldri med på å mobbe meg? Nei sa sauen, men jeg forsvarte deg aldri heller og du fortjente aldri all den «dritten» du fikk. Og, jeg vet at du gråt på skoleveien hjem, for jeg gikk som regel bak deg …, jeg har hatt sykt dårlig samvittighet, for at jeg aldri grep inn og stoppet det. Jeg turte ikke, jeg var feig og redd for at jeg skulle bli mobberens neste hakkekylling. Og nå trenger jeg å si unnskyld til deg Mina..

Han hadde ikke trengt å be om unnskyldning, for jeg hadde allerede tilgitt han og alle de andre sauene. Det var ikke lenger sånn, at det var meg det var noe galt med, og at jeg ikke hadde fortjent å bli forsvart. Sauen hadde vært redd han også! Det dukket opp flere sauer opp den kvelden, og flere brikker falt på plass inne i meg. Sjefsmobberen viste seg aldri, han hadde heller ikke deltatt på disse gjenforeningsfestene.

Jeg treffer både sauer og mobbeofre i coachingrommet mitt. Lav selvfølelse er et stort problem hos mange. Ressurssterke, flotte, suksessfulle voksne mennesker, med stor selvtillit innen sitt fagfelt, dukker opp i coachingrommet med lav selvfølelse. Mange forteller om hvordan de har spist opp, drukket opp, eller arbeidet bort, de vanskelige følelsene. For følelsene blir jo ikke borte; de bare bedøves med jobb, mat, alkohol, etc.

Mye er annerledes i skolen i dag, og allikevel ikke. Mobbing har fått enda flere plattformer via internett og mobil. Indirekte mobbing er også en variant som stadig er økende. Utestengelse er effektiv mobbing og svært vanskelig å oppdage.

Våg å bry deg

Erlend traff meg med voldsom kraft, når jeg så foredraget hans på nettet i dag. Og han inspirerte meg til å våge å by på egen sårbarhet i denne artikkelen. Han inspirerte meg med sin historie og sitt mot. Til å være helt ærlig, naken og sårbar. Til å være meg, helt uten filter …

Alle skoler, foreldre, lærere og foresatte trenger en Erlend! Tenk om det hadde kommet en Erlend til min skole da jeg var barn. Det hadde utgjort en stor forskjell i mitt skoleliv….

Våg å bry deg. Vær raus, og husk at raushet må starte i deg selv før du kan gi raushet til andre mennesker.

Jeg sier som Erlend, ikke vær en sau!! Se youtube filmen som inspirerte “sauebegrepet!

Mina Kristoffersen

Ønsker du et foredrag med Erlend på din skole? Kontakt oss på 40004500

Skroll til toppen