Modul 2 – nå begynner det virkelig å skje ting!

Nå er vi i P35 klare med modul 2, og det er helt fantastisk å kjenne at det virkelig skjer ting!

Dette kurset i NLP er systematisk, det er metoder, bilder – en linje gjennom alt vi lærer oss. Dette skaper en trygghet for meg. Noen ganger føles det litt usammenhengende, og da er det viktig å huske på en av de reglene vi har ”stol på prosessen”. Og helt plutselig, så går lyset opp og en ny bit faller på sin riktige plass i helheten.

Det er veldig tilfredsstillende å kunne bruke det jeg lærer meg i hverdagen, og at det fungerer. På mennesker i alle aldre, i forskjellige situasjoner – store som små. Det viktige er at JEG har begynt å endre på mine tankerekker, og det gjør meg til en mye bedre lytter.

Det å lytte er ikke bare å høre…det er å se med øynene på den som snakker, stille spørsmål og konsentrere seg om hele mennesket jeg har foran meg. Når vi ikke lytter totalt, så er det mye som går forbi oss, og vi ”lager” vår egen versjon av det som sies. Vi generaliserer, utelater og forvrenger det vi hører.

I en hektisk hverdag er et så lett å gjøre dette, på jobben, hjemme og ikke minst med barna. Det er jo ikke rart at det blir misforståelser når jeg ”tror” at jeg vet hva du mener. Når jeg baserer mine meninger på det jeg ”tror” du mener, basert på mine erfaringer, meninger, verdier etc. Det er spennende å lære hvor enkelt jeg får bedre resultat i kommunikasjonen ved å lytte aktivt og stille spørsmål. Og det tar ikke lengre tid å kommuniserer bedre.

Våre tanker og våre meninger er ikke bare basert på fakta og sannheter. Vi tror det, men sannheten er at vi gjør opp alt basert på våre erfaringer, verdier, økologien og det vi har lært oss på veien til akkurat der vi er NÅ. Når alt dette blandes med det jeg ser og hører, så blir det min sannhet. De jeg snakker med har på akkurat samme måte sin sannhet.

Jeg er regissør i mitt eget liv, min film, og jeg skriver mitt eget manus. Dette er mine tanker, og disse har jeg selv ansvaret for. Dette betyr også at jeg kan endre dem, altså har jeg makten til å endre filmen og den kvalitet. Når jeg er bevisst på dette så blir det mye lettere for meg å kommunisere med andre mennesker på et betydningsfull måte. Jeg blir jo oppmerksom på at motparten gjør akkurat det samme som meg, hun/han sier sannheten ut i fra sine verdier og sin film.

Jeg må også kommuniserer på samme nivå som den andre personen for å oppnå størst mulig forståelse. Hvis jeg som er veldig detaljorientert snakker med en person som er visjonær, så er det viktig at jeg er oppmerksom på dette. Ellers kan den andre personen føle at jeg ikke bryr meg om det han/hun sier, og jeg får akkurat samme følelse.

Det vi har lært oss på andre modulen ser jeg på som utrolig viktig, og det kommer til å gjøre meg til en mye bedre lytter, venn, kollega og menneske.

Netta Nyman tekst og foto (deltaker på vårt 35 kurs på trinn1 NLP Practitioner)

Skroll til toppen