Lederskap med suksess

Jeg leser om lederskap som skaper suksess. Øynene sperrer seg opp. Er det mulig, tenker jeg. Ja, det er det!
Endelig, mitt ord, ordet jeg virkelig brenner for, ordet som jeg tenker er så avgjørende for ledelse, selvstyring, gjennomføringskraft, vekst, samarbeid, læring og utvikling.

“Hos oss i Maersk Oil er ydmykhet en styrke”. Jeg leser annonsen på nytt og roper høyt ut “yes, yes, yes”, så både mann og hund skvetter opp fra sine posisjoner. Heldigvis er de vant til alle mine stunt, så de inntar raskt hvil igjen.

Verre blir det for familien å innta hvilestilling etter nok et hurrarop fra meg. For nå blir jeg ivrig og da blir det mye begeistret drodling og armer og ben fra min side. Jeg leser et intervju med Årets unge leder 2013, Magne Nordgård i Eika Forsikring. “Kombinasjonen av ydmykhet og beslutningsdyktighet har vært avgjørende for suksess”.

Intervjuet med Årets unge leder og annonsen for et oljeselskap. Hva har de felles? Jeg leser både annonsen og intervjuet på nytt og jeg blir stolt på deres vegne. De løfter frem den bortgjemte klassiske dyden docelitas som suksessfaktor nr 1.

– Det handler om en annerledes råskap. Kombinasjonen av ydmykhet og beslutningsdyktighet har bidratt til at jeg har kunnet levere gode resultater, i tillegg til en avgjørende ingrediens til: dyktige medarbeidere, sier den unge lederen.

– Du er dine valg. Et av valgene vi har gjort er å lytte, lære, dele og ikke minst, gi plass til andre. Hos oss er ydmykhet en styrke som preger oss alle og våre møter med både kolleger og samarbeidspartnere. Og det hjelper oss til å skape verdier og ta enda bedre valg for fremtiden. Vi er våre valg.

Oj, oj, oj! Dette er musikk i mine ører. Dyden docelitas, humbleness eller ydmykhet på norsk.

Å lede seg selv og andre krever kompetanse og klokskap og disse kvalitetene kommer verken med julenissen eller i posten. Over natten ble jeg klok, dessverre og heldigvis, slik er det ikke. Kloke beslutninger, gode valg og riktige handlinger selv i situasjoner når vi ikke har tid til å tenke over saken, krever egenskapen ydmykhet. Assosiasjonene til denne flotte og avgjørende egenskapen har altfor lenge vært negativ her på berget. Mange tenker på en ydmyk person som en som er unselig, som skjuler sine talenter, litt stakkarslig type som lette underkaster seg sterke personligheter. Den egentlige betydningen er noe helt annet.

Når du er ydmyk som person er du lærevillig og åpen for at andre har noe å lære deg. Du har en positiv og åpen holdning overfor andres kompetanse og meninger. Den ydmyke har ingen tro på selvgodhet, jeg alene vite holdning eller belærende ovenfra og ned holdning.

Årets unge leder fremhever medarbeiderne som årsak til denne annerledes råskapen som gir suksess. I sin “seierstale” løfter han sine medarbeidere frem. Hvorfor det? Hos Maersk Oil lytter de, de lærer av hverandre, de deler og de løfter hverandre frem. Hvorfor det? Fordi de velger Humbleness!

Tekst: Erica Grunnevoll

Skroll til toppen