Vennskap: “Jeg blir så glad av å bli invitert hjem til et rotete hus”

Slik gjenkjenner du et ekte vennskap

Hva tenker du hvis du blir invitert hjem til noen og det er skitne tallerkener på kjøkkenbenken og klær strødd utover sofaen?

Hvis noen inviterer meg inn i det rotete huset deres blir jeg veldig glad, for ekte venner lar deg se deres uperfekte liv.

De fleste av oss rydder huset før vi får besøk, og vi steller oss litt ekstra før vi skal på besøk til andre. Men har du tenkt på at du ikke er like høflig og pyntet foran dine aller nærmeste?

Du lar gjerne partneren din se deg ustelt, og du lar dine aller nærmeste komme inn i huset ditt selv om det er litt rotete.

Hvis du blir invitert hjem til noens rotete hus, kan det faktisk være et stort kompliment. Sannsynligvis er personen så trygg på deg at hun tør å være seg selv, og er ikke redd for å vise frem sitt uperfekte liv.

En ekte venn er en du er komfortabel med selv når det er oppvask i vasken eller rot på benkeplatene. Dette er ofte et undervurdert tegn på et god relasjon, så hva er det egentlig som kjennetegner ekte vennskap?

Alle har ulike behov

Jeg tror det kan være like mange tegn på ekte vennskap som antallet vennskap som finnes. Vi forventer ulike ting og ulik adferd av venner, fordi vi er forskjellige og har ulike behov.
Det sier Ingrid Dietrichson, som er ledertrener og coach for CoachTeam, til KK.

Noen kan ha et stort behov for trygghet, andre trenger tilstedeværelse og nærhet, mens en annen igjen trenger ærlighet og åpenhet.

Noen tegn går likevel igjen i de fleste gode vennskap, mener jeg. Stikkordene er tillit, respekt, raushet, forståelse og tilstedeværelse. Øverst på min liste troner tillit, som det aller viktigste i et vennskap, sier Dietrichson.

3 tegn på ekte vennskap

Hvis du har tillit til at en venn vil deg vel, behandler deg bra og vil stille opp for deg, er det et godt tegn for vennskapet.
Dietrichson gir oss tre tydelige tegn på et ekte vennskap slik hun ser det:

1. Tillit

– Tillit skrives likt begge veier – TIL og LIT. Det krever noe av begge parter og slik jeg ser det handler det om å stole på hverandre, sier Dietrichson.

2. Respekt

Respekt og ikke minst gjensidig respekt er viktig.

– En ekte venn må respektere hvem du er, valgene du tar og veien du velger gjennom livet, selv om dere er uenige, sier hun.

3. Raushet

Raushet er også en viktig byggesten i et vennskap, både i ord og handling, følelsesmessig og praktisk.

– I gode vennskap føres det ikke regnskap. I stedet gis det rom for å gi og tilgi. Se hverandre, heie, støtte og stille opp, sier Dietrichson.

Hvis du har gjort noe du angrer på så kan du ordne opp, og hvis vennene dine er gode, så tilgir de.

Vi trår alle feil, snubler og gjør ting vi angrer på. Eller på godt norsk: vi driter oss ut. Da handler det om å kunne lytte, forsøke å forstå og vise evnen til å ønske å se en situasjon eller verden fra en annen vinkel eller et annet ståsted enn vårt eget, sier hun.

Dette kjennetegner solide vennskap

– Det er ingen oppskrift på ekte vennskap, og ofte er det personlige preferanser som spiller inn. Men når det er sagt så er vennskap med masse raushet og respekt solide vennskap, sier Christine Otterstad, som er psykoterapeut og mentaltrener, til KK.

Med raushet mener hun blant annet å få tåle at vi ikke alltid kan være på vårt beste, og at dette går begge veier.

– Du klarer ikke alltid være på ditt beste som en venninne, og venninnene dine er heller ikke alltid på sitt beste. Men med en stor dose raushet så går dette greit i vennskap, sier hun.

Med respekt tenker hun først og fremst på at i gode vennskap respekterer vi at vi er forskjellige. Det er ok å ha forskjellige meninger og leve livet på helt forskjellige måter.

– Respekt handler også om å respektere de grensene du trenger å ha i et vennskap. Hvis du er raus er det også enklere å respektere grenser, og derfor mener jeg at respekt og raushet går hånd i hånd i ekte vennskap, sier Otterstad.

Trygghet er viktig

En viss balanse i et vennskapsforhold er også viktig. Det kan være uheldig om forholdet er bygget på at den ene overkjører den andre, eller at den ene gir mer enn den andre. Hvis forholdet er bygget på gjensidig respekt, er dette sjeldent et problem.

Jeg pleier å si at verdien i et forhold kan måles i hvordan den andre parten får deg til å føle deg. Det hjelper ikke om du er kjempeglad i vennen din, om vennen din får deg til å føle seg dum eller liten, påpeker hun.

Selv har Otterstad en venninnegjeng som hun anser som sin bonusfamilie.

– Vårt forhold er bygget på at vi respekterer hvor utrolig forskjellige vi er. Vi tåler hverandre selv om vi er uenige eller har en dårlig periode. Vi fører aldri regnskap på hverandres vennskap, som betyr at vi bryr oss ikke om hvem som ringer oftest, prater mest eller deler mest. Vi stoler på at vi er bra nok som vi er, og det gir en trygghet til at vi kan være oss selv, sier hun.

Livet endrer seg

Ekte vennskap klarer alle livets faser og bringe inn glede, alvor, tårer, tøys, fjas og humor avhengig av hva situasjonen krever. Jeg kan huske at jeg som liten var opptatt av å ha en bestevenn. I voksen alder kjenner jeg på en enorm takknemlighet over å ha flere nære og gode venner som på hver sin måte gir og tilfører ulike ting i et vennskap, til en relasjon og ikke minst til livet, forteller Dietrichson.

Journalist: Marie Kvitrud, KK Publisert 

Publisert /gjengitt her med tillatelse

Skroll til toppen