Tar du eierskap til ditt lederskap?

Eierskap er et nøkkelord for god ledelse. I dagens arbeidsmarked kan mangel på eierskap være et problem. Utfallet kan  rett og slett bli at resultatene uteblir, fremgangen stopper opp, og de som ledes ikke blir inspirert.

Jeff Bezos er en av verdens mest vellykkede entreprenører. Amazon har over $232 millarder i omsetning årlig, og nærmere 650 000 ansatte over hele verden. Selskapet ble grunnlagt i 1994, og har vokst enormt de siste 25 årene. En av nøklene til suksess, i følge Amazon selv, er deres 14 selskapsprinsipper. Som nummer 2 på deres prinsippliste er uttrykket “Ownership” oversatt til norsk “eierskap”. Amazon definerer dette som:

Leaders are owners. They think long term and don’t sacrifice long-term value for short-term results. They act on behalf of the entire company, beyond just their own team. They never say “that’s not my job.

Eierskap krever en coachende lederstil. Det betyr blant annet betyr at lederen gir større ansvar og klare tilbakemeldinger til hver enkelt medarbeider. Slik kan de ansatte oppleve eierskap til sin egen situasjon, sin jobb og sine resultater. Det er altså ikke bare leder som må ta eierskap, men gjennom å først selv ta eierskap og bruke en coachende lederstil, kan eierskap spre seg gjennom hele organisasjonen.

Vi har en sjekkliste som kan hjelpe deg som leder å identifisere om eierskap er tilstede i din ledelse.

  1. Ledere leder, de sjefer ikke: En ekte leder behøver aldri å minne de ansatte på at de eier bedriften eller at det er de som er leder. Om du er nødt å fortelle dine ansatte hvem som er leder, kan det hende det er på tide å ta en kikk i speilet.
  2. En leder forteller ikke hva som skal gjøres — de viser hvordan det skal gjøres:  Uttrykket “Å lede ved eksempel” illustrerer dette.
  3. En leder tar utad ansvar for feil: Å delegere skyld er enkelt, men å ta ansvar som leder når et av dine teammedlemmer. begår en feil, er dessverre mer sjelden kost. Utad tar en leder ansvar for sine medarbeidere, uavhengig av hvem som har begått en feil. Opprydding etter feil gjøres internt.
  4. Lederen tillater feil: Teamet ditt må få lov til å gjøre feil. Det er ingen som lærer av en velskrevet liste over hva som skal gjøres. Ledere skaper rom for å feile, for å lære av feil, og for å reflektere rundt hvorfor og hvordan det skjedde samt hvordan unngå disse feilene i fremtiden
  5. Ledere setter sine ansatte foran seg selv: Ledelse handler ikke om individuell innsats. En leder oppnår sine resultater gjennom sine ansatte, ikke omvendt.
  6. Ledere gjør alle rundt seg bedre: Lederen søker muligheter for å hjelpe sine talenter til å bygge selvtilitt. Kort fortalt, ledere ser hva andre ikke ser, fordi de ikke leter etter umiddelbare resultateter. De ser etter intensjon, arbeidsmoral, vaner og evne til å ta tilbakepmeldinger. Deretter løfter de teamet til uante høyder.
  7. Ledere har tid: De beste lederne har alltid tid til å lytte og forsterke teamet. De tar seg tid til å coache, og vet godt at å nedpriortiere dette bare skaper dårlige vaner, stagnering og lite engasjement.

For å oppnå dette må leder stole nok på seg selv til å ville delegere. En måte å jobbe med disse temaene som leder, er ved gjøre teori om til praksis ved gode spørsmål og refleksjoner. Lederskolen kan også være et godt supplement til deg som ønsker å utvikle din ledelse.

Nedenfor finner du nyttige refleksjonsspørsmål

Skriv gjerne ned svarene dine på disse spørsmålene, og diskuter med en mentor eller en coach.

✔️Hva skal til for at du kan akseptere at det er viktig å delegere eller slippe kontrollen?
✔️Hva innebærer det å forstå og akseptere at det er viktig å delegere eller slippe kontrollen?
✔️Hvordan aksepterer du at det vil gjøre det lettere for deg ved å delegere eller slippe kontrollen?
✔️Og hvordan aksepterer du at det vil gjøre det bedre for dine medarbeidere?
✔️Og når du aksepterer dette, hva er du da overbevist om som støtter oppunder dette?
✔️Hva tror du virkelig på når det gjelder å delegere eller slippe kontrollen?
✔️Og når du er overbevist og tror på dette – hvilke avgjørelser er du da villig til å ta?
✔️Så når du nå tar disse avgjørelsene – hvordan opplever du det?
✔️Hva tenker, hører, ser, føler du?
✔️Hvilken følelse gir det deg å forstå, akseptere og beslutte at du nå delegerer og slipper kontrollen?

Skroll til toppen