Usunn ledelse, lederskap uten EQ

Har du møtt ledere som virkelig er dyktige?  Det har jeg. Ledere som får frem kreativitet, engasjement og mot. Det finnes så mange dyktige ledere der ute. Jeg er ofte full av beundring over hva ledere får til, hvordan de takler press, tøffe krav og klarer å møte forskjellige medarbeidere på en klok måte. Samtidig har jeg dessverre også møtt usunn ledelse. Ledere som er direkte skadelige. Ledere med total mangel på emosjonell intelligens eller EQ.  Det er dessverre tragisk både for organisasjonen og for medarbeidere. Å klage på lederen er nærmest for en folkesport å regne. Hvordan kan vi da vite når det for alvor står dårlig til med lederens lederegenskaper?

Hva tenker jeg på med usunn og skadelig ledelse?

Usunn ledelse er ofte manipulerende i sitt vesen. Lederens kommunikasjon bærer preg av å dekke til motiver eller spre usannheter. Det skapes fryktkultur og lukkethet. En vond taushet preger kulturen. Kritiske eller annerledes røster skremmes til taushet. Antakelser, tolkninger og påstander fremsettes som sannheter, ingen antagelser sjekkes ut med avsender. Bevisbyrden snus på finurlig vis og den usunne leder tillegger mennesker de misliker ufordelaktige meninger, de kan for eksempel beskyldes for å være bråkmaker, fokus dreise bort fra saken og personen jages.
Det er videre nøye utvelgelse av hvilke fakta som brukes, ofte sies bare halva fakta. for eksempel – saken og avgjørelsen min er drøftet med øverste leder, det unnlates å si at øverste leder mente det var uklokt. Elementer som ikke hører hjemme i det bildet de vil skape nedtones eller forties til fordel for fakta som tjener egen sak.

Det spilles videre mye på trusler, gjør som jeg sier ellers går det deg ille. Uforutsigbarheten og oppfarenheten gjør at mange blir engstelige eller dårlige.  Usunne ledere er ikke interessert i å ta ballen, gå i dialog, finne felles gode løsninger, igjen og igjen tas en annen person. Kommunikasjon er preget av ordre, enveistale, vinn eller forsvinn, andre meninger sees på som motstand og illojalitet. Egen lederstil og væremåte kan overhode ikke snakkes om. Leder avfeier lett kritikk med henvisning til personalsak, lederkonflikt, misunnelse eller endringsvegring.
En skadelig leder passer hele tiden på å ha nok folk inne i varmen hos seg. I tillegg skinner solstrålene og varmen på dem som snakker leder etter munnen eller som er villig til å se gjennom fingrene på uverdig behandling av mennesker så lenge solstrålene faller på dem.
De trenger fiender og konflikter slik at fokus dreies vekk fra dem og over på «bråkmakere». De er gode på å fremstille seg selv som offer og martyrer. Istedenfor å gå i dialog fremstiller de seg selv ofte i gråtkvalte vendinger at de utsettes for bråkmakere og sverteaksjoner.  De er nøye med å være høflige, ordentlige, hjertelige og ryddige overfor dem med mer innflytelse enn dem selv eller mennesker de aner kan bli viktige for dem.

Noen mennesker burde aldri vært ledere. Ikke bra for menneskene, ikke bra for arbeidet eller organisasjonen.

Erica Grunnevoll
f
oredragsholder, kursleder, DNCF sertifisert Coach

 

Skroll til toppen