Stressmestring; – lag din egen stress-strategi

Hvordan mestrer du stresset ditt?

Stress er både bra og naturlig for oss, siden det sikrer våre liv og våre evner til å håndtere utfordrende situasjoner. Bruker du stresset ditt feil, derimot, setter du deg selv i konstant alarmberedskap. Det fører til utmattelse. Derfor gjelder det å bruke stress-strategien sin på riktig måte,

CoachTeam holder mange kurs i stressmestring og bærekraftig hverdag. Det er viktig å forstå at vi er laget slik at vi skal kunne overleve under ulike forhold, og at vi har en reaksjonsevne som er med på å sikre dette. Stress opprinnelig en sunn kroppslig og mental reaksjon som sikrer vår overlevelse.

Du blir utmattet av stress fordi du bruker stress-­strategien din både unødig og feil

Når vi møter en utfordring slår imidlertid vårt sympatiske nervesystem til. Stresshormonene adrenalin og kortisol strømmer inn i blodet. Oppmerksomheten vår øker. Pupillene våre blir større, og hjertet og pusten vår går fortere. I tillegg øker blodtrykket, musklene strammer seg og konsentrasjonen av blodsukker stiger. Vi er klare til handling: kamp eller flukt.

Pusterom

– Når påkjenningen blir for stor over tid, uten at du har tatt deg tid til å håndtere den, blir stresset usunt. Vi tar oss sjelden nok pusterom til å evaluere situasjonen vi er i.

Fokuset bør være på hvordan hver og en av oss bruker stresset. Da må man spørre seg om hvilke bilder man skaper i sitt eget sinn, og om hvordan disse tydeliggjøres.

– Det er ikke oppgavene på jobb eller bilkøen i seg selv, som skaper stresset, men vår egen indre tolkning av det vi står ovenfor. I våre dager er truslene stort sett av psykologisk art. Derfor er det tolkningene vi jobber med å endre, og slik reduserer eller fjerner vi alarmberedskapen, sier hun.

Problemet til de fleste av oss er at vi generaliserer, og at vi ikke klarer å finne ut av hva som skaper stresset. Er det økonomien? Jobben? Totaliteten? Går man gjennom disse energityvene – punkt for punkt – kan man skape seg en bedre hverdag, og luke vekk den negative energien. Det kan være nyttig å lage deg en strategi for hvordan du mestrer stresset ditt. Dette innebærer å lytte til både kropp og sinn. 

Tankene skaper problemene

De fleste vet en del om stress. De vet at det er smart å sove nok, spise sunt, drikke nok vann og ta pauser.

– Selv om man vet dette, er det likevel ofte tankene som skaper problemene. Det er dem du må håndtere gjennom å lage deg en strategi for å håndtere stress. Det innebærer at du må kjenne etter. Svært mange glemmer dette, og kjører heller bare på videre.

Selvkontroll

Å lage seg egne stress-strategier handler blant annet om selvkontroll. Både pust, blikk og et godt syn på livet er viktig for å få brukt energien til noe positivt.

De vanlige feilene vi gjør, derimot, har svært ofte med bekymringer å gjøre.

– Du blir utmattet av stress fordi du bruker stress-strategien din både unødig og feil. Når du blir tappet av stresset ditt, sløser du bort energien din ved å sette deg selv i en daglig alarmberedskap – uten at du trenger det. Et rødt lys, en liten kø eller et negativt ladet ord, og vips er du i beredskap. Eller du setter i gang fantasier og bekymringer om fremtiden, lar deg irritere unødig av stemmer fra fortiden, noe som fører til at dine stresshormoner skaper et konstant slit i deg. På sikt fører dette til tretthet, mangel på søvn, irritasjon, usikkerhet, hodesmerter, svimmelhet, vondt i ryggen, i brystet eller i magen.

Ta gjerne kontakt for kurs  i stressmestring eller coaching for en mer bærekraftig hverdag.

Les hele artikkel Ukeavisen Ledelse 15 sept 2017

Skroll til toppen

BLI INSPIRERT!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og bli inspirert et par ganger i måneden.

Vi sender ikke spam, og vi deler ikke e-post adressen din med andre.