I et fargerikt og energirikt coachingkontor på Kjelsås, tar Vibeke Arntzen Fredriksen i All or Nothing Coaching i mot sine coachingkunder. Når hun ikke er ute på oppdrag og holder workshoper i bedrifter. Vibeke startet firmaet sitt «All or Nothing» etter at hun har fullført alle fire trinnene av coach- og lederutdanningen hos CoachTeam as – House of Leadership.

– Jeg brenner for å smitte andre med at de har et ansvar for egen hverdag. Vi har selv et ansvar for at dagen blir best mulig, og vi kan påvirke hvordan den blir. Det handler om å finne motivasjon i hverdagen, og søke etter det som gir energi. I jobben min formidler jeg verktøy for å tenke og å gjøre ting annerledes, og jeg deler historier og eksempler andre kan lære av. Ta for eksempel bruk av spørsmål. Spørsmålene vi stiller oss selv og andre er utrolig viktig for hvordan vi opplever dagen og hvordan vi har det, sier hun ivrig.

– Se på disse to spørsmålene: Hvordan har dagen din vært? Kontra: Hva har vært det beste med dagen?

– Kvaliteten i svarene du får blir virkelig helt forskjellig, avhengig av hvilket spørsmål du stiller deg selv og andre. Slik kan vi enkelt styre fokus mot det som gir energi, sier hun engasjert.

– Ta for eksempel motivasjon og arbeidsglede som jeg jobber mye med i bedrifter. En helt enkel øvelse vi gjør på workshopene er å sette arbeidsoppgavene inn i et kakediagram, og se hva som gir energi og hva man trives med, og hva som er energilekkasjer. Da får deltagerne en oversikt over hvilke kakestykker som er «sure», f.eks: reiseregninger eller det å ta kalde telefoner.

– Når oppgaver som skaper energilekkasjer er identifisert, jobber vi konkret med hva de ansatte kan påvirke og kontrollere, og vi jobber med å akseptere det de ikke får gjort noe med, så de ikke sløser energien på ting de likevel ikke kan påvirke. Vi har alle noen oppgaver som er mindre gøy, kunsten ligger i hvordan vi tenker om disse oppgavene, finne ut om vi kan gjøre noe annerledes, samt skape seg belønninger i egen hverdag.

Vibeke er opptatt av glede og energi. Hun synes det er viktig å finne tid til å ha det gøy. Hun havnet selv på kollisjonskurs med egne verdier etter å ha jobbet over 20 år med regnskap og tall.

– Jeg liker tall og er god på struktur. Jeg hadde det fint i mange av jobbene jeg har hatt opp gjennom årene, og da jeg også hadde personalansvar trivdes jeg godt, men til slutt følte jeg meg fanget og alene med alle permene og all kveldsjobbing på kontoret.

– Jeg trengte å finne ut hva jeg skulle jobbe med resten av livet, og jeg trengte å utvikle meg selv. Gjøre noe som bare var for meg. Via en venninne som holdt på med coach- og lederutdannelsen hos CoachTeam as – House of Leadership, ble jeg med på et frokostseminar, og meldte meg på utdannelsen, forteller Vibeke.

Vibeke tenker tilbake på de første dagene på skolebenken, og smiler;

– De første dagene var helt forferdelige. Det var berg og dalbane og jeg hadde lyst til å slutte allerede etter første dag. Jeg tenkte at alle de andre var mye flinkere og bedre i alt, enn jeg var. Det var en av kurslederne som fikk «lurt meg» til å bli. Hun provoserte meg så kraftig ved å spørre om jeg ikke bare skulle slutte, og bare gi opp det hele, at jeg bestemte meg for å bli. Jeg skulle jammen meg ikke gi meg! Smart trekk, humrer hun. Nå vet jeg hva hun gjorde også, sier hun og smiler. Og jeg må innrømme at jeg selv har brukt samme teknikk på noen av mine coachingkunder.

– Jeg er glad for at jeg gikk inn i denne endringsreisen med hud og hår, og at jeg tok beslutningen om å klare dette og virkelig lære meg dette så tidlig i forløpet. Det har betalt seg. Ettersom jeg merket effekten og så resultatene av det vi lærte oss og jobbet med på skolen, ble det klart for meg at jeg ønsket å jobbe med dette, og gi det videre til andre. Du kan si at jeg fant mitt kall!

– Jeg ryddet masse på «loftet», og jobbet med egen selvfølelse. Før kunne jeg støvsuge omgivelsene mine for kritikk. Jeg var opptatt av at alle skulle like meg, hadde vanskelig for å si nei, og hvis noen trengte noe kastet jeg alt mitt til side og løp avgårde for å hjelpe. Og så var jeg ganske pessimistisk, og var god på å forestille meg det verste som kunne skje, sier hun og smiler av seg selv.

– I dag vet jeg at det verste som kan skje likevel ikke er så ille, fordi jeg står trygt i meg selv. Jeg kan godt få meg slag i bokseringen, men jeg reiser meg og fortsetter igjen. Jeg er modigere og gjør flere bevisste valg. Tanken om at jeg alltid har et valg, synes jeg er befriende. Og jeg er også blitt mer åpen og nysgjerrig som menneske, fortsetter hun og lener seg tilbake i stolen.

Hennes engasjement kombinert med styrker innen tall og struktur ga Vibeke muligheten til å jobbe for CoachTeam som studieveileder. Hun har hjulpet studenter med spørsmål og hatt kontroll på backoffice med påmeldinger, e-postlister, koordinert arrangementer, fikset sertifikater til studentene, og undervist litt på skolen. Pågangen i eget firma All or Nothing Coaching gjør at hun nå må legge et flott samarbeid med CoachTeam på hyllen, og konsentrere seg om egen virksomhet.

– Jeg har hatt det mye gøy i løpet av utdannelsen min hos CoachTeam. Kurslederne der er gode til å gjøre læringen praktisk, det synes jeg er gøy. Å gjøre for å lære. De er alle gode forelesere, som byr på seg selv, har humor og som gir gode eksempler både fra privat og bedrift, slik at det blir interessant og nyttig både som privatperson, og også som leder og arbeidstaker. Og så synes jeg det er flott å oppleve at de er gode på å se både enkeltpersoner og hele gruppen.

– Jeg har verktøykassen full av verktøy fra denne utdannelsen som jeg bruker når jeg jobber med mine kunder. Når vi jobber med temaer som engasjement, verdier, eierskap, få folk til å føle seg sett og verdsatt, bruker jeg det mye av det vi har lært.

– Logiske nivåer er nesten alltid med og den kan brukes på utrolig mange spennende måter. Tilstandstrekanten, roller, verdier og grensesetting bruker vi også mye tid på. Og språket og spørsmål, ikke minst.

– Mitt mål er å bruke alt jeg har lært til å gi folk et puff som varer lenger enn akkurat der og da, sier hun før hun må avslutte intervjuet for å ta imot en ny coachingkunde.

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på vårt nyhetsbrev. Vi sender av og til oppdateringer, gode tilbud og nyttig informasjon. Vi sender ikke spam, og vi deler ikke e-post adressen din med andre.