Starter opp med egen viljekraft

Da barna flyttet hjemmefra hadde jeg lyst å jobbe med ungdom. Jeg fant ut at den beste måten å hjelpe ungdom for meg, ble å hjelpe foreldrene. Jeg hadde lyst å ta en utdanning, for jeg hadde tilpasset livet mitt til å handle mest om morsrollen og jobb. Det var helt åpenbart for meg at jeg ville jobbe med mennesker, og valget falt på CoachTeam. Utover min arbeidserfaring har jeg ingen formell utdanning, men alt jeg har gjort er alltid å starte opp på egen viljekraft. Og å jobbe med mennesker, det har jeg alltid gjort.

Som sagt så gjort. Anette startet Foreldrecoachen, og holder til i et lite kontor på Høvik, med sin partner; den lille terapihunden, Lily. Utgangspunktet for jobben kan være at barnet i familien kanskje har en utfordning på skolen, men jeg arbeider med hele familien. Jeg kan også jobbe med bare ungdom, skilte foreldre, alle konsultasjoner som har med foreldre og barn å gjøre samt tilfeller mellom eks-partnere eller skilte foreldre.

– Nå har jeg hatt praksis i 10 år, og jeg coacher også voksne mennesker. Jeg har tatt alle 4 trinnene som CoachTeam tilbyr i sin hovedopplæring, og i tillegg har jeg vært assistent på Meta-Coaching (Trinn 3). I starten syntes jeg det var vanskelig å  få kunder, og jeg husker det var lite økonomi i begynnelsen. Det er en seig – og lang prosess å bygge seg opp både med navn og kundekrets. Likevel vil jeg si at jeg har vært heldig, for det er ingen andre som er Foreldrecoach, og nå har jeg bygd opp anerkjennelse, og til og med blitt fagmedarbeider i TV2.

– Neste steg nå er å nå inn i næringslivet – i enhver bedrift er det mange ansatte som er foreldre, og det kan være mange som har behov for hjelp til å feks skille mellom å være mamma og arbeidstaker i en skilsmisse. Det er jo mer effektiv for alle parter om jeg kan komme inn med gode teknikker istedet for at den ansatte tar med seg privatlivet på jobb i en vanskelig fase.

Sceneskrekk:

Tilbake til dette med TV2. Det at Anette nå opptrer som fagmedarbeider på TV2 med jevne mellomrom er en seier.

  • Det startet med at jeg skulle holde et foredrag: «Voksne for Barn. Hvordan lytte så ungdom snakker, og hvordan snakke så ungdom lytter» gjennom en frivillig organisasjon. Foredraget ble annonsert på facebook, og over 1300 meldte seg på. Da ble jeg paff!
  • Budstikka ringte, TV2 ringte. Jeg holdt foredrag for 350 kr, med mikrofon fordi tv2 skulle gjøre opptak. Det var stort for meg, og det gikk ikke opp for meg hvor mange som hørte.

Under utdanningen hos CoachTeam sitter alle deltakerne i en hestesko, og første gang man møtes presenter man seg selv for hverandre. Anette syntes det var grusomt at de andre skulle høre på henne.

– På Practitioner ble jeg coachet til å kunne stå fokusert, ha det gøy, og ha kontroll på scenen. Jeg har øvd mye på å bli tryggere foran et publikum. En gang jeg holdt en tale på en 50-års dag, skalv jeg sånn og var veldig nervøs. Etterhvert begynte jeg å øve mer og mer konsekvent.

Før hun skal på scenen og holde foredrag bruker Anette spesielt en teknikk, der hun ser for seg en situasjon hvor hun har dekket tre gode egenskaper som gir henne det hun trenger for å være trygg. Der er hun full av god energi, god følelse i kroppen, og hun kjenner på hvordan det er inne i kroppen. Hun jobbet dette inn som tre ankre, og lagt dem oppå hverandre. Denne gode tilstanden setter hun hver gang hun skal på scenen, for å holde et foredrag.

Den følelsen har jeg, når jeg er i båten om sommeren. Jeg har en båt som går fort, og når jeg er alene i den, da har jeg full kontroll, fullt fokus og samtidig har jeg det gøy!

Situasjonen der jeg er i båten, det er en indre og ytre dialog – de to henger sammen. Dette ankrer jeg. Når jeg skal på scenen, da henter jeg det frem fordi det setter meg i veldig god tilstand og da forsvinner nervøsiteten. Jeg fyller meg med glede og god energi. I starten brukte jeg dette mer, men nå går det mye mer av seg selv. Jeg vet jeg kan det som jeg skal snakke om, og det faglige er nøye forberedt. Dessuten har jeg mange historier som får folk til å le – som er fra min erfaring, og litt fra ditt private jeg tør å bruke meg selv – og jeg vet jeg skal ha det gøy.

Hva har dette betydd for din profesjonelle frihet?

Hvis du virkelig ønsker å oppnå noe så klarer du det. Men driven må være veldig sterk. For meg var det utrolig viktig å kunne stå på scenen og formidle et budskap. Jeg kastet meg ut i det igjen og igjen. Teknikkene, og verktøyet fikk på CoachTeam.

Hva var høydepunktet fra utdanningen hos CoachTeam?

Anette forteller at for henne var kanskje det beste med skolen den faglige tyngden til lærerne, selve miljøet, og den støtten du som student får fra lærerne: «Dette får du til!» Hun peker også på delingen av kunnskap studentene mellom, og samholdet, den praktiske jordnærheten og fraværet av konkurranse lærerne i mellom hos CoachTeam.

Coachene derfra står alltid sammen. Jeg opplever at alle CoachTeam coacher heier på alle. Ledelsen er engasjert i alle som tar utdannelsen og følger dem opp, og det er som om du har CoachTeam i ryggen, når du går ut derfra. Jeg bruker fortsatt ledelsen i CoachTeam hele tiden. De følger opp og støtter.

De forskjellige coachingskolene har forskjellige retninger, men den norske coachforenings retningslinjer står velidg sentralt for CoachTeam as – House of Leadership. Det er et kvalitetsstempel å bli sertifisert fra dem. .Coaching gjør meg istand til å stille enda bedre spørsmål , blant annet å se bakenfor de valgene vi tar ubevisst som ikke alltid er hensiktsmessig for oss, og muligheten til å endre på det.

For meg førte utdanningen hos CoachTeam til en ny karriere, og i tillegg lærer du masse om deg selv. Jeg bruker for eksempel akkurat samme teknikk på å bli kvitt høydeskrekken min som jeg brukte på sceneskrekken. Nå er jeg ikke høyderedd mer. Men jeg tror en forutsetning for å få mest mulig ut av en coach utdannelse er at du må kjenne på viljen til å virkelig å gjøre jobben. Det er ingenting som kommer gratis – det er hardt arbeid.

 

Tidligere arbeidskarriere: Anette drev barnehage i 10 år hjemme. Med trygge foreldre er det lettere å ta seg av barna. Hun har også jobbet i advokatfirma der hun bisto med arbeid innen eiendom, arveoppgjør, og salg av næringseiendom.

Skrevet av Laila Madsô

 

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Meld deg på vårt nyhetsbrev. Vi sender av og til oppdateringer, gode tilbud og nyttig informasjon. Vi sender ikke spam, og vi deler ikke e-post adressen din med andre.